El president de França, François Hollande, va reunir ahir els seus ministres en un nou consell de defensa destinat a analitzar la situació a Mali, on forces franceses col·laboren amb l'Exèrcit d'aquest país per frenar l'avanç salafista cap al sud.

La trobada, la tercera des de divendres, va començar poc després de les 14.00 hores al Palau de l'Elisi, on hi van acudir, igual que dissabte, el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, i els titulars d'Exteriors, Laurent Fabius, Defensa, Jean-Yves Le Drian, i Interior, Manuel Valls. La reunió es va fer després de la que Hollande va mantenir ahir també a la seu de la presidència amb representants de la comunitat maliana a França, on es calcula que hi ha unes 100.000 persones d'aquest país.

A l'Elisi hi van arribar representants d'associacions de la comunitat maliana a França, que van ser rebuts primer per consellers diplomàtics del cap de l'Estat i posteriorment per Hollande.

El president de l'Alt Consell, Hamedy Diarra, va aplaudir la "valenta decisió" d'actuar en un moment en què encara hi ha vuit ostatges gals al Sahel, dels quals dos estan a Mali en mans d'Al-Qaeda al Magrib islàmic (AQMI ) i un altre retingut en aquest mateix país està retingut pel grup Monoteisme i Jihad a l'Àfrica de l'Oest (MYAO).

"Si França no hagués anat al costat de Mali, el país hauria deixat d'existir, seria una altra cosa perquè els integristes haurien arribat fins a Bamako", va afegir la vicepresidenta del Col·lectiu de ?ma?lians de França per la pau, Ramata Coulibaly, en declaracions recollides pels mitjans gals.

El ministre francès de Defensa, Jean-Yves Le Drian, va indicar que s'estan donant incursions aèries franceses "de manera constant", i que França manté la intenció de seguir donant suport a les autoritats de Mali "el temps que sigui necessari".

El primer ministre, a l'Alger

Pel que fa al primer ministre de Mali, Diango Sissoko, va arribar ahir a l'Alger en una visita de dos dies per examinar les relacions bilaterals i els últims esdeveniments de la crisi al seu país. Sissoko va estar acompanyat per una important delegació amb els ministres de Defensa, de l'Administració Territorial i alts comandaments militars. "La visita ofereix una oportunitat a ambdues parts per realitzar un intercanvi d'opinions sobre la situació al nord de Mali i els esforços duts a terme per resoldre la crisi que viu el país", s'afirmava en un comunicat oficial difós a Alger.

La visita es va produir l'endemà d'una operació conjunta de l'Exèrcit de Mali i de forces franceses per repel·lir una ofensiva de grups islamistes que controlen el nord.

El Govern algerià, que no ha deixat de mostrar la seva oposició a qualsevol intervenció estrangera a Mali, va estimar dissabte que l'operació va ser resultat d'"una decisió sobirana" dels països del Sahel. "Cal tenir en compte que aquesta és una decisió sobirana de Mali, que va demanar l'ajuda de potències amigues per enfortir les capacitats nacionals per lluitar contra el terrorisme", va dir dissabte el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors, Amar Belani.

El portaveu va condemnar ?"enèr?gicament" els últims atacs i incursions de grups islamistes al centre del país, que en les seves paraules suposen "una nova agressió contra la integritat territorial de Mali".

Avions britànics i francesos

Dos avions britànics van marxar ahir del Regne Unit a França per assistir a les Forces Armades franceses en la seva ofensiva a Mali per detenir l'avanç de grups salafistes, segons van confirmar fonts del Ministeri de Defensa.

Els dos avions, uns C17 de càrrega de la Reial Força Aèria, van arribar a una base aèria de París. El primer C17 carregarà amb equipament i partirà cap al país africà avui, en un sol viatge, mentre que el segon farà vols entre França i Bamako en els pròxims dies. En aquest sentit, el Govern britànic va anunciar dissabte que oferiria suport logístic "per transportar tropes estrangeres i equipament militar" a Mali, però va precisar que no s'enviaran efectius al capdavant.

El primer ministre, David Cameron, va expressar la seva "profunda preocupació" per l'avanç dels rebels, que "estenen l'abast dels grups terroristes i amenacen l'estabilitat del país i de la regió en el seu conjunt". Cameron veu necessari "impulsar urgentment l'aplicació de resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Mali i assegurar-se que la intervenció militar es reforça amb un procés polític inclusiu que porti a eleccions i al retorn a un govern civil".

Per altra banda, la Força Aèria francesa va executar ahir diverses operacions de càstig contra objectius salafistes al nord de Mali, en particular dipòsits d'armes i camps d'entrenament, segons va informar una font del ministeri de Defensa de Mali. Els atacs es van produir a les localitats de Lere (prop de la frontera amb Mauritània) i Duentaza, a la perifèria de Gao, una de les tres grans ciutats del nord de Mali.