El president espanyol, Mariano Rajoy, no pensa portar la declaració de sobirania que pugui aprovar el Parlament, tal com pretenen CiU i ERC, al Tribunal Constitucional. Segons fonts del govern de l'Estat consultades per 'El País', Rajoy no pensa moure fitxa fins que l'executiu d'Artur Mas prengui "una decisió jurídicament rellevant" o, el que des del seu punt de vista és el mateix, convocar "un referèndum sobiranista". Aquestes fonts assenyalen que la decisió és ferma i que no canviarà, malgrat que Rajoy és conscient d'un fet: la situació es posarà molt més tensa i s'incrementarà la pressió del nacionalisme espanyol i dels sectors més durs del PP perquè s'actuï ja i amb contundència.

Segons aquesta informació, Mariano Rajoy no ha pres aquesta decisió només per fidelitat a un estil que es desmarca de la confrontació marcada per l'Aznarisme, sinó que ha estudiat els precedents i creu que aquesta és la millor opció. Especialment, tenint en compte el que va passar amb la proposta de reforma estatutària basca, coneguda com Pla Ibarretxe.

L'expresident espanyol, José María Aznar, va recórrer el Pla Ibarretxe al TC, sense èxit. En canvi, el seu successor, José Luis Rodríguez Zapatero, va esperar que la proposta arribés al Congrés per tombar-la. Rajoy sap que el full de ruta català no és portar la proposta a la cambra baixa del parlament espanyol, però igualment creu que esperar és la millor opció.