La Fiscalia de l'Audiència Nacional va presentar una denúncia contra l'advocat Iñaki Goioaga, que previsiblement serà designat senador autonòmic pel Parlament de Vitòria el dia 24 a proposta d'EH Bildu, per un delicte d'integració en ETA, i va demanar que se'l citi com a imputat. La denúncia està signada pel fiscal en cap de l'Audiència, Javier Zaragoza, i en ella es recullen els arguments esgrimits per UPyD, que va denunciar Goioaga davant el tribunal la setmana passada en entendre que el lletrat pertany al front jurídic d'ETA.

El fiscal recorda que la denúncia del partit es basa en unes manifestacions fetes en el seu bloc Arabatik per José Miguel Latasa Getaria, Fermín, exmembre d'ETA en llibertat que va repudiar públicament la violència terrorista, fet que va motivar la seva expulsió de la banda. En la seva pàgina d'internet, l'exetarra va explicar que Iñaki Goiaoga era la persona que "movia els fils entre els presos i ETA", fet que segons el parer de Zaragoza "atribueix al denunciat un paper essencial en la transmissió d'instruccions entre ETA i els seus presos des de 1994 fins ara".

Paral·lelament, el Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha reclamat un dels dos presumptes etarres detinguts divendres passat a França, Andoni Lariz Bustinduy, per col·laborar amb un comando de la banda terrorista, segons que han informat fonts jurídiques.

Lariz, qui apareixia en les llistes dels membres d'ETA més buscats per la Policia, va ser arrestat al departament de La Nievre, a la regió central de la Borgonya, juntament Urtzi Etxebarria, qui va ser absolt el 2009 d'un delicte de col·laboració amb banda armada i que en aquest cas no està reclamat per l'Audiència.

Per altra banda, Eneko Gogeaskoetxea Arronategi, acusat de l'assassinat d'un ertzaina al costat del Museu Guggenheim de Bilbao i que ésper participar suposadament en el llançament de granades el 1997 contra l'aeroport de Barajas, va negar la seva pertinença a la banda.

Finalment, la defensa de l'etarra Antonio Troitiño va assegurar a Londres que la seva extradició, que Espanya reclama al Regne Unit per tornar a empresonar-lo després d'haver complert una pena de 24 anys, "violaria els seus drets humans".