Cuba va posar en vigor una esperada reforma migratòria que deixa enrere dècades de restriccions per viatjar a l'estranger i que la població va acollir amb una barreja d'esperança i incredulitat davant les noves facilitats per sortir de l'illa. "Això és massa senzill, aquí ha d'haver-hi alguna cosa. Jo encara no crec que sigui així", va dir un dels molts cubans que van acudir a oficines d'immigració i estrangeria per informar-se de les novetats migratòries o per tramitar l'obtenció o pròrrogues de passaports. I és que a partir d'ara els habitants de l'illa només necessitaran presentar el seu passaport en regla, el visat que els exigeixi el país de destí i un bitllet d'avió per sortir de Cuba.

La reforma migratòria és una de les mesures més populars de les portades a terme pel president Raúl Castro perquè elimina restrictius, enutjosos i costosos tràmits com el desacreditat "permís de sortida" que havien de concedir les autoritats per poder sortir del país, o la coneguda com a "carta d'invitació".

També s'amplia d'11 a 24 mesos el temps que un cubà pot romandre a l'exterior per motius particulars i es faciliten les entrades temporals d'emigrats, fins i tot d'alguns que segons el Govern van abandonar "il·legalment" el país.

En un ambient de normalitat, ahir es va notar major afluència de cubans a les oficines d'immigració i estrangeria, on estan exposats cartells i panells informatius amb les novetats i on funcionaris dins i fora dels edificis assessoraven ciutadans sobre els seus casos concrets. No obstant això, la reforma migratòria manté limitacions per als viatges a l'exterior de quadres directius, professionals de la salut o l'educació i atletes que siguin "vitals" per al país.