L'actuació militar que l'aviació francesa porta a terme a Mali des de fa tres dies es va intensificar després de la contraofensiva salafista al centre del país, on els rebels van recuperar la localitat de Diabali, i a l'oest, considerat per les autoritats gal·les com "un punt difícil". Després d'una reunió al palau de l'Elisi, el ministre francès de Defensa, Jean-Yves Le Drian, va explicar que encara que els atacs contra els grups rebels han donat "resultats extremadament tangibles" al nord i la situació avança "favorablement", està encara lluny de ser controlada.

"Els rebels van prendre Diabali després d'un combat important i de la resistència de l'Exèrcit de Mali, que estava insuficientment dotat en aquell moment", va afegir, tot recordant que els atacs aeris persisteixen amb l'objectiu de recuperar-la.

L'Operació Cerval ha aconseguit ja la recuperació de la ciutat de Konna, al centre del país, i la destrucció de camps d'entrenament i dipòsits prop de Gao, a la zona nord, sota control salafista des de mitjan 2012.

En aquest sentit, el ministre d'Exteriors de Mali, Tuèman Coulibaly, va xifrar en un centenar les baixes dels rebels. El ministre va detallar que 60 d'aquestes baixes es van registrar a Gao, les va qualificar de "serioses" i va destacar que si el conflicte es prolonga el govern de Bamako no exclou demanar ajuda a altres països, com els Estats Units.

Per altra banda, l'OTAN va aplaudir la intervenció militar de França a Mali i va confiar que serveixi per frenar l'amenaça dels grups terroristes que operen al país, al mateix temps que va deixar clar que no té intenció de participar en l'operació. "Donem la benvinguda als esforços de la comunitat internacional en suport de l'aplicació de la resolució 2085 del Consell de Seguretat de l'ONU", va assegurar la portaveu de l'Aliança Atlàntica, Oana Lungescu.

L'OTAN va destacar la "ràpida acció" portada a terme per França per "aturar l'ofensiva dels grups terroristes" i va confiar que "aquests esforços ajudin a restaurar l'Estat de dret a Mali i redueixin l'amenaça de les organitzacions terroristes".

Paral·lelament, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) celebraran dijous un consell extraordinari per tractar la crisi a Mali. Els vint-i-set països de la Unió Europea, sota la presidència irlandesa de torn de la UE, i la cap de la política exterior comunitària, Catherine Ashton, es reuniran amb caràcter d'urgència.

Per part seva, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va ratificar el seu suport a l'operació militar francesa a Mali i va garantir que el Govern està fent "el possible i l'impossible" per garantir la seguretat dels 105 espanyols residents al país africà. Va reiterar el compromís d'Espanya d'ajudar Mali a expulsar els jihaddistes que controlen el nord del país mitjançant la formació de tropes i amb suport logístic a les operacions militars.