L'extresorer i exsenador del PP Luis Bárcenas va arribar a tenir 22 milions d'euros en un compte en un banc de Suïssa, diners que va traspassar a altres comptes el 2009 un cop imputat en el cas Gürtel, segons la documentació enviada per aquest país al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

En un acte, Ruz acorda traslladar aquesta nova documentació de la comissió rogatòria encarregada a Suïssa a l'Agència Tributària i a la Policia perquè realitzin informes sobre cinc comptes bancaris trobats a Suïssa, quatre d'ells vinculats presumptament a Bárcenas i una cinquena a un altre imputat en Gürtel, Eduardo Eraso Campuzano.

Segons la nova informació, Bárcenas va tenir a finals de 2005 14.885.976 euros en un compte de Dresdner Bank a nom de fundació panamenya Sinequanon, quantitat que va pujar a 19.757.330 euros a finals del 2006 i a 22.144.832 euros a finals de 2007, i després va baixar a 13.673.661 euros a finals de 2008 i a 11.853.921 euros a l'octubre del 2009.

Pel jutge, resulta acreditat que el compte està vinculat a ell perquè l'entitat identificava al client amb les inicials "Mr LB", "LB" o "LBG", i també de forma completa com Luis Bárcenas Gutiérrez amb còpia del seu DNI , explica l'acta, que destaca la col · laboració de les autoritats suïsses en aquest assumpte.

A més, l'acta indica que converses entre empleats de l'entitat bancària sobre l'activitat política del client contribueixen a revelar la seva identitat, quan els treballadors fan referència a la seva condició de senador i també de tresorer del PP espanyol.

Tots aquests fons trobats a Suïssa procedirien d'un altre compte que es va obrir el 2001, de manera que el jutge acorda avui ampliar la comissió rogatòria al període comprès entre aquest any i 2005, ja que les dades actuals només analitzen els moviments a partir de 2005.

El 2009, un cop es coneix la investigació contra ell i fins i tot després de la seva declaració davant el Tribunal Suprem el juliol, el jutge relata que l'imputat hauria cursat diverses transferències des aquest compte per finalment clausurar-lo, transferint tots els seus actius a un altre compte de la mateixa entitat a nom de la mercantil Tesedul SA.

Després de juliol de 2009, Bárcenas, imputat dels delictes de suborn, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals, hauria acordat a més transferir determinats fons a un compte amb titularitat de Tesedul de l'entitat bancària Lombard Odier.

En la comissió rogatòria s'indica a més que Luis Bárcenas hauria tingut altres comptes a Ginebra diferents als detallats en la documentació que ha rebut el jutjat de l'Audiència Nacional.

En quant al compte vinculat a Eraso, la comissió detalla que hi ha indicis que aquest imputat hauria participat en la recepció i transferència a l'estranger de fons del presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa.

Aquests fons, explica el jutge, haurien procedit d' intermediacions il · legals en nombroses adjudicacions de contractes públics, operacions que serien fins i tot anteriors a 2005, per la qual cosa es destaca que és "imprescindible per a la investigació judicial" ampliar la informació abans d'aquest any.

Aquesta informació és fruit d'una comissió rogatòria demanada a les autoritats suïsses el maig de 2009 i ampliada després, de la qual es va obtenir resposta el mes de desembre.

Arran d'ella, el jutge acorda ampliar abans del 2005 i demana també informació dels titulars, apoderats o beneficiaris últims de les cinc comptes, així com de possibles préstecs o hipoteques, caixes de seguretat, dipòsits, bons i targetes.