França elevarà el nombre de soldats enviats a Mali fins als 2.500

Merkel es mostra disposada a oferir suport logístic a l'operació i els EUA descarten destinar-hi tropes

 
Part de les tropes franceses desplegades a Mali.
Part de les tropes franceses desplegades a Mali. joe penney/reuters

PARIS/BAMAKO | EFE/DDG França, que té desplegats a Mali uns 750 militars, preveu augmentar els seus efectius fins a 2.500 persones en l'operació contra els rebels que ocupen el nord del país, segons fonts del Ministeri de Defensa citades per Le Monde. Els militars que estan ara a Mali han arribat essencialment de països veïns en els quals França compta amb bases permanents. Es tracta de dues companyies de militars de l'Exèrcit de Terra arribades de Txad, amb unes 200 persones cadascuna, i d'un esquadró blindat amb uns 60 vehicles que van arribar des d'Abidjan, a Costa d'Ivori.
En aquest sentit, el president de França, François Hollande, va defensar que, malgrat els riscos que la intervenció a Mali pugui suposar per als tres ostatges gals en aquest país, l'"única solució" per bloquejar l'avanç dels grups salafistes armats era actuar.
"Penso cada dia en els segrestats, però vaig considerar que la intervenció era l'única solució. Farem tot perquè puguin ser alliberats. Els qui els tenen han de reflexionar. Encara s'està a temps de retornar-los a les seves famílies", va afirmar Hollande des d'Abu Dhabi.
Per part seva, la canceller alemanya, Angela Merkel, va ratificar la seva disposició a oferir "suport logístic" a una intervenció a Mali, operació que va qualificar de "necessària" per evitar que "terroristes" es facin amb el control del país, però no contempla l'enviament de soldats. Es tracta d'evitar que "Estats que no funcionen" adquireixin "importància significativa" per al tràfic de drogues i el terrorisme i generin "noves onades de refugiats", va indicar la canceller.
Paral·lelament, la cap de la diplomàcia comunitària, Catherine Ashton, va advertir que la crisi a Mali amenaça directament tota la Unió Europea (UE) i va prometre que el bloc avalarà logísticament i financera la missió africana que intervindrà sota mandat de l'ONU. "Sota cap circumstància podem romandre indiferents", va explicar Ashton en una intervenció en el ple del Parlament Europeu (PE), en la qual va assegurar que la missió comunitària per entrenar soldats malians es desplegarà "com més aviat millor".
El secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, també va avalar l'operació militar francesa a Mali, però va descartar enviar tropes al país africà. El secretari de Defensa va recordar que l'operació llançada per París el passat 12 de gener té el suport de la comunitat internacional i de l'ONU, i va destacar que el seu país treballarà al costat de França "per determinar l'ajuda que necessita".
Més de mig milió de malians han abandonat les seves llars fugint del conflicte i es refugien en països veïns o viuen com a desplaçats a l'interior, va denunciar el Programa Alimentari Mundial (PAM).

Enllaços recomanats: Premis cinema