La confusió i la incertesa marquen l'assalt portat a terme dimecres per un grup salafista contra una planta gasística al sud-est d'Algèria, on almenys set treballadors occidentals romanen com a ostatges dels assaltants després de l'operació de rescat d'ahir. Les autoritats algerianes van confirmar la fi de l'operació de rescat realitzada per l'exèrcit per alliberar els centenars de treballadors que van ser capturats per una banda salafista que es va apoderar d'una planta de gas al sud del país.

Un portaveu jihaddista va assegurar que 35 segrestats i 15 captors van morir en un bombardeig de l'Exèrcit algerià contra la planta gasística quan els salafistes intentaven traslladar a un lloc més segur part dels ostatges. No obstant això, el Govern d'Alger no va fer comentaris sobre aquestes dades i no va informar en cap moment sobre eventuals víctimes, més enllà del ciutadà algerià i el britànic que van morir dimecres durant l'assalt, en el qual sis persones més van resultar ferides.

L'atac i posterior segrest han estat reivindicats per un grup anomenat Els que signen amb sang, pertanyent a la Brigada dels emmascarats, dirigida per l'algerià Mojtar Belmojtar, qui en el seu moment es va desvincular del grup terrorista Al-Qaeda al Magrib Islàmic (AQMI).

En aquest sentit, el ministre d'Interior algerià, Daho Uld Kablia, va assegurar que el grup terrorista procedeix de Líbia. "L'organització terrorista que va atacar la base petroliera a In Amenas prové de Líbia i l'operació va ser planejada i supervisada pel terrorista Mojtar Belmojtar des de territori libi", va dir el ministre.

El desembre passat, tant Belmojtar com el màxim líder d'Al-Qaeda al Magrib Islàmic, Abdelmalek Drukdal, àlies Abu Musab Abuludud, van amenaçar de llançar atacs contra els països que participessin en una eventual intervenció militar contra els grups salafistes establerts al nord de Mali.

Per part seva, el president de França, François Hollande, va afirmar que l'alliberament dels segrestats en una planta de tractament de gas a Algèria es va desenvolupar "en condicions dramàtiques". El cap d'Estat francès va comparèixer al Palau de l'Elisi, on assegurar que no disposava d'elements suficients per valorar la situació. Hollande va destacar també que l'assalt "justifica més la decisió d'anar en ajuda de Mali".

Paral·lelament, el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, va afirmar que la situació a la planta de gas algeriana és "molt confusa" i que desconeixia si els nou noruecs que estaven allà segueixen vius. "No tenim cap mena d'informació contrastada sobre el que ha ocorregut amb els ?no?ruecs", va admetre Stoltenberg.