La cúpula del PP va negar rotundament el pagament de sobresous al partit amb "diners B" després de les informacions que acusen l'extresorer Luis Bárcenas de pagar en negre als seus dirigents. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va defensar l'"honradesa" dels populars davant la situació generada per les dades sobre els comptes a Suïssa de Bárcenas. "Aquest és un partit en el qual qui la fa, la paga", va advertir Cospedal a Almeria, on assistia a la Intermunicipal del PP, després de negar "rotundament" l'existència del pagament de sobresous per part de Bárcenas.

Hisenda va insistir que Bárcenas no es va acollir a l'amnistia aprovada pel Govern, però no va aclarir si ho va poder fer a través d'una societat com va reiterar ahir el seu advocat, Miguel Bajo, que va explicar que la regularització es va realitzar el 2012 i que no es va identificar perquè la normativa li dóna de termini per fer-ho fins al 31 de desembre d'aquest any.

Sobres amb 15.000 euros

En tot cas, en el PP, la informació publicada pel diari El Mundo que el seu extresorer "va pagar sobresous en negre durant anys a part de la cúpula" del partit van provocar un al·luvió de declaracions en defensa de l'honorabilitat dels seus dirigents. Les quantitats de diners que hi havia en els sobre oscil.laven, segons aquesta informació entre els 5.000 i els 15.000 euros i anaven dirigits a membres de la direcció de la formació.

Així, amb Cospedal va coincidir el vicesecretari general de Política Autonòmica i Local del PP, Javier Arenas, qui va insistir que no li consta que es paguessin aquests sobresous mentre ell va ser secretari general del partit (entre 1999 i 2003) o en les etapes anteriors.

Per part seva, Ángel Acebes, que va substituir Arenas al capdavant de la Secretaria General del PP, va assegurar que "mai" s'han pagat sobresous en B a càrrecs del partit i que totes les remuneracions eren amb retencions, es declaraven a Hisenda i eren totalment legals.

Els vicesecretaris generals del PP Esteban González Pons i Carlos Floriano també van negar haver cobrat diners en B per part del partit i es van mostrar convençuts que tampoc es van fer aquests pagaments en negre en les anteriors direccions.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, va assegurar que no ha rebut mai cap sobre ni diners de Bárcenas i va afegir que no coneix a ningú del seu partit que els hagi cobrat.

També va tornar a escoltar-se la veu de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, per exigir que s'investigui amb "celeritat i rapidesa" l'actuació de Bárcenas i que "no tremoli el pols" a l'hora d'exigir responsabilitats "caigui quien caigui".

Aguirre va alertar que "estem davant una crisi institucional gravíssima" i que si es confirma que Bárcenas va arribar a acumular 22 milions d'euros en un banc suís, seria "un escàndol financer terrible" que requeriria obrir "una investigació interna".

Molt dur va ser el president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, que va demanar al seu partit que sigui "contundent" amb els casos de corrupció i va assenyalar que ni ell ni els seus companys bascos s'han "jugat la vida" durant anys perquè "mentrestant alguns s'enriqueixin".

Encara que no figura a l'agenda, les revelacions sobre les actuacions de Bárcenas seran un assumpte inevitable al comitè Executiu Nacional del partit de dilluns que ve.