Unes 1.000 persones, dividides en dos grups, es van concentrar al vespre d'ahir als voltants de la seu del PP al carrer Gènova de Madrid en protesta per la corrupció política, davant una forta presència policial. En tot cas, els reunits no van poder acostar-se a la seu del partit, ja que la Policia va instal·lar un doble tancat de seguretat a uns dos-cents metres. La concentració s'havia anat convocant a través de les xarxes socials des de dijous.

Ningú els ha vist, ningú n'ha rebut cap i a ningú se'ls han ofert; els sobres de diners B no han passat mai per les mans del PP, o almenys això és el que juren i perjuren dirigents d'ahir i avui del partit. I visiblement enfadats.

Fa només tres dies, la intermunicipal del PP a Almeria es preveia com una reunió tranquil·la on s'havia de parlar, principalment, de reforma local, i els populars havien d'aprofitar l'ocasió per se?guir defensant les polítiques de Mariano Rajoy.

El cas Gürtel i Luis Bárcenas han trastocat aquests plans. Tots van parlar dels comptes a Suïssa del que va ser el seu tresorer i tots van clamar contra les informacions que apunten al pagament de sobresous en diner negre a dirigents populars.

Quan se'ls preguntava pels ànims al partit, inicialment asseguraven que estaven "bé", encara que després molts dirigents admetien que les informacions dels últims dies -els comptes de Bárcenas a Suïssa i el suposat cobrament dels sobres que tothom nega- els havien caigut com un gerro d'aigua freda i els semblava injust haver d'estar dient, una i una altra vegada, que són honrats.

El que està "extraordinàriament tranquil" davant tot aquest assumpte, segons va assegurar un membre de la cúpula del PP, és el president del Govern, Mariano Rajoy, qui avui clausurarà aquesta reunió a Almeria, i del qual s'espera que digui alguna cosa sobre la qüestió.

I si algú busca un culpable d'aquest disbarat, tots, sense fissures, apunten Bárcenas. "Qui la fa la paga", va afirmar Cospedal en la inauguració d'aquest acte, mentre els altres dirigents van reclamar als passadissos de la Intermunicipal que tot el pes de la Justícia caigui sobre el seu extresorer.

En un partit disciplinat com aquest, on les declaracions dels seus dirigents estan molt mesurades, van ser molts els populars que es van afanyar a destacar, davant de qualsevol periodista que volgués preguntar, que no han cobrat mai, en la seva vida en el partit, diners que no hagin passat per la lupa d'Hisenda.

La primera resposta, en la majoria dels casos, va ser personal: "Jo mai he rebut cap sobre". La segona, a preguntes dels informadors, va ser unànimement correcta: "Estic segur que els anteriors tampoc".

Perquè en aquesta cita d'Almeria hi ha dirigents dels d'ara, però també de l'anterior cúpula. Els de María Dolores de Cospedal recordaven que ella va ser la que va treure Bárcenas del carrer Gènova. I entre els que van estar amb Javier Arenas quan era secretari general, algun s'indignava quan se li preguntava si l'assumpte dels sobres va poder passar llavors. "Llavors tampoc", va etzibar.

Indignació i sopresa

Els tres vicesecretaris generals del partit -Javier Arenas, Esteban González Pons i Carlos Floriano- van complir amb la consigna: indignació, indignació i més indignació. I també sorpresa.

Altres van aprofundir en l'assumpte suggerint que la informació que publica el diari El Mundo és fruit de la "desesperació" de Bárcenas, com assenyalava un dirigent proper a Cospedal, qui posava en valor la "determinació" que va tenir la seva secretària general quan es va posar als comandaments el 2008.

Si Cospedal va deixar fora Bárcenas, apuntava aquesta font, no va ser només per les acusacions que ja hi havia sobre ell, sinó perquè li agrada la "roba nova" i volia gent de confiança al voltant.