El Govern indulta un conductor kamikaze que va matar una persona a València

El fill del ministre de Justícia treballa en el bufet d'advocats que va defensar l'home que ha rebut la mesura de gràcia

 

VALÈNCIA | T DOMÍNGUEZ/R. FERRANDO Un conductor kamikaze condemnnat a tretze anys de presó per la mort el 2003 d'un jove conductor contra el qual va estavellar el seu cotxe quan circulava en sentit contrari per l'autopista AP-7, al terme municipal de Polinyà del Xúquer (València), ha estat indultat pel Govern recentment, fet que ha provocat una gran polèmica i protestes de familiars de la víctima i associacions de conductors. La controvèrsia ha estat encara més gran en conèixer-se que el despatx jurídic que va defensar el conductor kamikaze indultat és el bufet Uría-Menéndez, un dels més prestigiosos i llorejats d'Espanya, però també un dels que aglutina més lletrats amb ?cog?noms insignes. De fet, entre els advocats que exerceixen en aquest despatx, tal com es recull a la seva pàgina web, es troba el fill del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, signant de l'indult del kamikaze.
José Ruiz-Gallardón Utrera, que treballa per a Uría-Menéndez des de 2008, es troba actualment a l'oficina de Madrid, a l'Àrea de fusions i adquisicions. Fins al juliol, estava adscrit a l'oficina d'aquest bufet a São Paulo (Brasil), d'on va tornar després que uns atracadors matessin en la seva presència un amic i company de l'oficina que Uría-Menéndez té en aquesta ciutat brasilera durant un assalt.
A més del fill de Gallardón, treballa en aquest bufet, com a soci des de 2002, l'advocat defensor de l'indultat, el lletrat Esteban Astarloa Huarte-Mendicoa, germà d'Ignacio Astarloa Huarte-Mendicoa, diputat del Partit Popular al Congrés de manera ininterrompuda des de l'any 2000 i que ha estat subsecretari de Justícia i secretari d'Estat de Seguretat.
El bufet Uría-Menéndez també va defensar els interessos de General Motors España -la divisió espanyola d'Opel- durant el procés judicial per l'accident mortal ocasionat pel conductor kamikaze Ramón Jorge R. S., alt executiu de la companyia automobilística quan es van produir els fets, raó per la qual la seva empresa va comparèixer en la causa com a responsable civil subsidiària. La lletrada per defensar la firma automobilística en aquest procés va ser Almudena Peleteiro, associada d'Uría-Menéndez des de 2004 i especialista en Dret Penal del despatx jurídic.
Durant la setmana, el Ministeri de Justícia va negar qualsevol relació entre l'indult i el lloc de treball del fill de Gallardón. A més, el ministre de Justícia, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que en el futur caldrà que el Govern estigui "més atent" a alguns indults, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que potser s'havien equivocat.

Indignació als jutjats
L'Audiència va condemnar l'acusat com a autor d'un delicte de conducció amb greu menyspreu per a la vida dels altres en concurs ideal amb un delicte d'homicidi, un delicte de lesions, una falta de lesions i una falta de danys. L'indult va ser aprovat en el consell de ministres del 7 de desembre, encara que ha transcendit ara. La notícia de l'indult va causar una gran indignació a la Ciutat de la Justícia de València. Els magistrats de la Secció Quarta de l'Audiència van imposar al processat una pena exemplar en arribar a la conclusió que els fets eren "d'una important gravetat", ja que va posar en perill la vida d'"un elevat nombre de persones d'una forma gratuïta".
Segons l'indult, el Govern va demanar un informe als magistrats que van dictar sentència i a la Fiscalia, encara que no el va tenir en compte. La fiscal en cap, Teresa Gisbert, es va oposar a la concessió de la mesura de gràcia. La sala, segons va confirmar el Tribunal Superior de Justícia, també va advertir que la mesura no estava justificada. L'indult es va acordar quan el condemnat estava complint presó. El conductor kamikaze ha estat privat de llibertat deu mesos. La pròpia secció quarta no va acceptar la suspensió d'ingrés a la presó per la tramitació de l'indult. Els jutges van indicar en la sentència que ignoraven per què ho va fer l'acusat, ja que no responia al perfil de conductor suïcida.
La sentència imposava a l'acusat l'obligació d'indemnitzar els pares del mort amb 130.190 euros, la xicota (que anava en el cotxe quan va succeir l'accident) amb 25.767 euros i un altre conductor que va patir danys al cotxe amb 5.042 euros. L'indult estava condicionat al pagament de les indemnitzacions, un requisit que no oferia problemes.

Enllaços recomanats: Premis cinema