El president dels Estats Units, Barack Obama, ha jurat aquest dilluns el càrrec en un discurs d'investidura des del Capitoli que ha tingut lloc davant de més de 700.000 persones, un milió menys que ara fa quatre anys. En el discurs d'investidura del que serà el seu segon mandat, Obama s'ha compromès a lluitar contra el canvi climàtic, així com a vetllar per a la pau, la llibertat i la democràcia arreu del món. El president ha apel·lat a la "unitat" d'una generació d'americans que ha estat marcada per diverses "crisis", ara que "la guerra està acabant i la recuperació econòmica ha començat". Obama ha reivindicat la igualtat dels homosexuals davant la llei.

"Una pau duradora no exigeix una guerra perpètua", ha assegurat el president Barack Obama. D'altra banda, ha instat els americans a refusar "l'absolutisme" polític i el rancor entre partits. "No podem errar i trobar en l'absolutisme un principi, o substituir l'espectacle per la política, o tractar l'insult com un debat raonable", ha dit.

Aquest segon mandat d'Obama comença amb els pressupostos, el control de les armes i la immigració en el punt de mira, temes sobre els quals haurà de protagonitzar dures negociacions amb els republicans.

D'altra banda, Obama ha mostrat la voluntat que els homosexuals siguin iguals als heterosexuals davant la llei i la societat. "El nostre viatge no haurà acabat fins que els nostres germans i germanes homosexuals siguin tractats com qualsevol altre ciutadà davant la llei", ha afirmat. A més, ha fet una crida a la defensa dels drets dels immigrants.

Una cerimònia més austera que fa quatre anys

Quatre anys després d'haver fet història en convertir-se amb el primer president afroamericà, Barack Obama ha donat el tret de sortida al seu segon mandat aquest dilluns amb una cerimònia d'investidura austera que reflecteix la disminució de les expectatives per als propers quatre anys al capdavant dels Estats Units. La persistència d'un elevat atur, les amargues batalles polítiques i la concorreguda campanya per la reelecció han dissipat la sensació d'optimisme i esperança que va caracteritzar la presa de posició d'Obama el 2009, després d'una aclaparadora victòria electoral.

Aquest dilluns Obama ha jurat el càrrec per segona vegada en 24 hores, després que ja ho fes en privat a la Casa Blanca el diumenge, atès el requisit constitucional que el president prengui possessió el 20 de gener.

Davant d'una multitud de 700.000 persones a l'esplanada del National Mall, Obama ha tornat a fer el jurament i ha fet el seu discurs des del Capitoli. L'any 2009, 1,8 milions de persones van congregar-se a Washington per ser testimonis de la seva primera investidura. En el discurs, Obama ha plantejat les línies generals de la seva visió dels propers quatre anys a la Casa Blanca, però sense entrar en el detall de les polítiques previstes.