El líder del PP , Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns una auditoria externa sobre els comptes del PP després que les informacions sobre el cas Bárcenas apuntessin a possibles pagaments irregulars i les investigacions judicials poséssin al descobert que tenia un compte a Suïssa amb 22 milions d'euros. A més, ha anunciat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, compareixerà al Congrés per donar explicacions. A la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, Maria Dolores de Cospedal ha afirmat que el PP "ni té ni ha tingut mai" cap compte a Suïssa, i ha apuntat que la seva formació "no es pot responsabilitzar" de les actuacions "individuals" de persones vinculades al partit.

Rajoy ha fet l'anunci a porta tancada i ha evitat comparèixer per donar explicacions sobre l'escàndol que afecta la seva formació. A través de Maria Dolores de Cospedal, ha fet arribar als periodistes que considera "un disbarat" les acusacions del PSOE que apunten que el seu govern ha posat en marxa l'amnistia fiscal per "blanquejar" la implicació de Bárcenas i el partit al cas Gürtel, i ha reiterat que la seva formació no ha incorregut mai en cap tipus d'irregularitat.

En aquest sentit ha recordat a la cúpula del partit que la qüestió està en mans dels tribunals, fet que ha de ser "un motiu de tranquil·litat" per als militants del PP i els ciutadans en general. Segons Rajoy, en aquesta qüestió "el gran perjudicat" és el mateix PP. A més, ha anunciat que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, compareixerà a petició pròpia al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre l'amnistia fiscal.

Auditoria interna i externa

Rajoy ha ordenat a la secretària general que faci una "profunda investigació interna" sobre les finances del partit i les retribucions del personal. La dirigirà l'actual tresorera del partit, Carmen Navarro, amb l'assessoria jurídica del mateix PP. El president espanyol ha donat ordres expresses que els membres del partit facilitin qualsevol informació. "Tot el partit té l'obligació de col·laborar en aquest procediment d'investigació", ha afirmat Maria Dolores de Cospedal.

Un cop conclosa, es farà pública i s'encarregarà una auditoria externa a una de les empreses més reputades del país. L'auditor extern "tindrà a la seva disposició" tots els documents que necessiti" per fer la seva feina i "que es conegui tota la veritat", ha dit Maria Dolores de Cospedal a la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, que reuneix els barons del PP i els presidents autonòmics de la formació. Segons De Cospedal, a aquesta reunió hi ha hagut "moltes intervencions" agraint a Rajoy la determinació en l'esclariment dels fets.

L'auditoria, segons ha afirmat la secretària general del PP, ho mirarà "tot" sobre les finances del partit, i es durà a terme malgrat que la formació ja va realitzar un estudi intern quan va esclatar el cas Gürtel. L'auditoria, ha dit, ha de donar resultats "ràpids". De Cospedal ha afirmat que si es demostra que algun membre del partit va cometre alguna irregularitat, aquesta persona seria "expulsada immediatament". També ha negat que hagi mantingut cap conversa amb l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, o qualsevol persona del seu entorn.

Amés, la secretària general del PP ha afirmat que ella no tenis cap coneixeement de les activitaats empresarials de Bárcenas.

Pacte contra la corrupció

Rajoy també ha anunciat que vol posar en marxa un pacte d'Estat contra la corrupció i per aquest motiu ja ha encarregat a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè prepari un informe sobre les modificacions legals a impulsar i que provi de consensuar-lo amb la resta de formacions. Es tracta, segons de Cospedal, de "donar tranquil·litat als espanyols" i demostrar que "igual que els ciutadans estan fent esforços" la classe políttica també té "deures" i "ha de ser exemplar".