El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, es va comprometre a consultar als britànics en un referèndum si volen "quedar-se a la Unió Europea (UE) o sortir-ne", sempre que guanyi les eleccions el 2015. El líder conservador va posar fi a mesos de conjectures en anunciar que buscarà renegociar la relació del Regne Unit amb la UE i que deixarà en mans dels britànics la decisió final sobre si opten per romandre o sortir de la UE en una consulta que se celebrarà abans que conclogui el 2017.

Serà un "bitllet d'anada" i "no un d'anada i tornada", va explicar Cameron, en un discurs molt esperat a Londres, que va provocar un debat apassionat dins i fora de les fronteres britàniques.

L'oposició laborista va acusar el primer ministre de cedir a les pressions del poderòs sector euroescèptic del Partit Conservador, que porta dècades demanant un referèndum i que en el passat va fer trontollar el Govern de John Major (1990-1997) i de gairebé tots els successius líders tories. L'exprimer ministre britànic Tony Blair va qualificar d'"amenaça" l'anunci de Cameron, tot afegint que seria "una bogeria" abandonar la UE.

Per part seva, les institucions comunitàries van recordar a Cameron que pertànyer a la Unió Europea va en el seu propi interès, al mateix temps que van advertir a Londres que una Europa "a la carta" no és una opció possible.

En aquest sentit, la canceller alemanya, Angela Merkel, va expressar el seu desig que el Regne Unit continuï sent membre de la Unió Europea, encara que va exigir del seu primer ministre disposició al compromís en el debat sobre la reforma de la UE.

Finalment, el president francès, François Hollande, va mostrar el seu desig que el Regne Unit segueixi sent membre de la Unió Europa, encara que va assegurar que això "comporta cert nombre d'obligacions" que cal complir en tot moment.