La policia brasilera va arrestar un dels propietaris de la discoteca que es va incendiar diumenge a la ciutat de Santa María i en la qual van morir 231 joves, així com dos dels músics que actuaven en el moment de la tragèdia. Un altre soci de l'establiment es va entregar a la policia. Els arrestos, amb caràcter provisional, van ser sol·licitats pel comissari responsable d'investigar l'incendi més tràgic del Brasil en els últims cinquanta anys.

Un dels detinguts és l'empresari Elissandro Spohr, conegut com a Kiko i propietari de la discoteca Kiss, la llicència de funcionament de la qual estava caducada des d'agost de l'any passat. El seu soci Mauro Hoffmann es va entregar. També van ser arrestats dos integrants del grup musical Gurizada Fandangueira, la banda que tocava en el moment en què va començar el foc i a la qual s'atribueix l'origen de l'incendi. L'acordionista de la banda va morir en l'incendi.

Segons les primeres investigacions, el foc va començar quan un membre de la banda va encendre un artefacte pirotècnic les espurnes del qual van arribar a l'espuma utilitzada com a aïllant acústic al sostre de tot l'establiment. A més de l'ús d'un artefacte no permès dins d'un local tancat, a la tragèdia van contribuir el pànic provocat per la ràpida expansió del fum i la suposada decisió dels vigilants de tancar les portes per evitar que el públic sortís sense pagar, segons els bombers.

Drames familiars, fatalitats i històries d'heroisme van aflorar a Santa María en la luctuosa jornada de comiat de les primeres víctimes de l'incendi. Sense refer-se encara de l'impacte inicial de la tragèdia, els habitants d'aquesta pròspera ciutat de 261.000 habitants a l'estat de Río Grande do Sul van treure forces del dolor per sepultar els seus, en la seva majoria joves universitaris, en la jornada més trista de la qual tenen memòria.

El Cementiri Ecumènic Municipal i el Parc Jardim Santa Rita van obrir les seves portes des de primera hora del matí per rebre més de mig centenar de víctimes de l'incendi, en una processó interminable de fèretres seguits per familiars, amics i coneguts trencats per la tragèdia. La majoria dels morts vorejava els vint anys i almenys un centenar d'ells estudiava a la Universitat Federal de Santa María (UFSM).

Entre les històries commovedores que circulaven pels cementiris hi havia la del soldat Leonardo de Lima Machado, de 26 anys, que va ser enterrat amb honors militars perquè va morir en intentar salvar persones atrapades a la discoteca. Lima Machado va aconseguir escapar amb vida de les flames que es van apoderar del recinte, però va tornar a entrar dues vegades al local per salvar gent, i en la segona d'elles va quedar atrapat i va morir al costat d'altres 230 persones.