Islàndia no indemnitzarà els clients estrangers per la fallida dels seus bancs

 

BRUSSEL·LES | EFE/DDG El tribunal de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) va donar la raó a Islàndia en la seva negativa de cobrir les pèrdues de clients de dipòsits britànics i holandesos per la fallida el 2008 de Icesave, filial en línia del Landsbanki. La cort, amb seu a Luxemburg, va rebutjar la sol·licitud presentada per l'Autoritat de Supervisió de l'AELC, que va considerar que Islàndia havia violat les seves obligacions establertes a la directiva europea sobre esquemes de garanties de dipòsits, atès que no va garantir el pagament de la quantitat mínima d'indemnització (20.000 euros en aquell moment) als clients holandesos i britànics d'Icesave.
Landsbanki, el segon banc del país llavors ,va ser nacionalitzat pel Govern islandès com els principals instituts crediticis d'Islàndia després de la fallida del sector bancari l'octubre de 2008.
La Comissió Europea (CE) va avalar l'argument de l'Autoritat de Supervisió, que va ser rebutjat pel tribunal de l'AELC, un fet que suposa una important victòria per a Islàndia en una disputa amb Holanda i Regne Unit en la qual Londres fins i tot va arribar a utilitzar la seva legislació antiterrorista per congelar els actius islandesos.
Regne Unit i Holanda, a través de la Unió Europea (UE) i del Fons Monetari Internacional (FMI) van bloquejar en el seu moment a més el pagament de terminis de l'ajuda internacional, a l'espera que es resolgui el cas Icesave, que també va obstaculitzar el progrés de negociació per a l'ingrés d'Islàndia a la UE.
El Govern islandès va intentar fins a en dues ocasions posar remei als deutes d'Icesave, però els islandesos van rebutjar en dos referèndums una llei per indemnitzar els estalviadors britànics i holandesos.

Enllaços recomanats: Premis cinema