La reina Beatriu d'Holanda va anunciar la seva abdicació després de gairebé 33 anys al tron, fet que convertirà el proper 30 d'abril el seu fill, el príncep Guillem, casat amb l'argentina Màxima Zorreguieta, en cap d'Estat. "La responsabilitat del nostre país ha de recaure a les mans de noves generacions", va assenyalar en un breu discurs televisat.

La reina va recordar que està a punt de fer 75 anys i va defensar que és un "bon moment" per donar pas al seu fill, de 45 anys, que es convertirà en el primer monarca home d'Holanda des de finals del segle XIX. Va destacar també que no s'acomiada dels holandesos, "als quals espero trobar sovint" -va dir- i va assegurar que està "agraïda pels molts anys en els quals he pogut ser reina".

L'hereu està casat des de 2002 amb Màxima Zorreguieta, amb qui té tres filles: Amalia (nascuda el 2003), que es converteix en la princesa hereva, Alexia (2005) i Ariane (2007). La parella és la més popular de la Família Reial holandesa, sobretot gràcies a l'espontaneïtat de Màxima.

Beatriu Wilhelmina Armgard de Orange-Nassau, va néixer al palau de Soestdijk de Baarm, a la Haia, el 31 de gener de 1938, i va ser la primogènita de la llavors princesa Juliana i del príncep Bernat de Lippe-Biesterfeld.

Durant la Segona Guerra Mundial la família reial holandesa es va refugiar al Canadà, després d'una breu estada a Anglaterra, i el 1945 va tornar al país. El setembre de 1948 es va convertir en hereva, en ser investida la seva mare reina dels Països Baixos, i el 1956, en complir la majoria d'edat, va ingressar al Consell d'Estat i com a hereva de la Corona, va començar a rebre un sou del Tresor Públic.

Beatriu va accedir al tron el 30 d'abril de 1980 després de l'abdicació de la seva mare, la reina Juliana, que per part seva havia rebut el tron com a conseqüència de la renúncia de la reina Guillermina, el 1948. Coneguda com la Princesa somriure, Beatriu d'Holanda es va casar el 1966 amb l'alemany Claus van Amsberg, que va morir el 2002. Van tenir tres fills, el príncep hereu Guillem (1967), Fris (1968) i Constantí (1969).

El primer ministre d'Holanda, el liberal Mark Rutte, va destacar el paper desenvolupat durant anys per la reina Beatriu i va assegurar que veu preparat l'hereu i la seva dona per fer-se càrrec de les seves tasques. "Estic segur que el príncep Guillem i la princesa Màxima compliran de manera exitosa les seves noves funcions", va afirmar Rutte en una breu compareixença. A l'hereu, va recordar el primer ministre, li espera un càrrec "important i multifacètic".

Rutte va expressar a més tot el seu "respecte" i "admiració" per la figura de la reina Beatriu, a la qual va qualificar d'"icona" per a Holanda. "La reina Beatriu sempre ha estat aquí", va explicar Rutte, que va destacar el seu paper en els moments més difícils del país.