El jutge José Castro ha citat el secretari de les infantes Elena i Cristina, Carlos García Revenga, perquè declari com a imputat sobre el presumpte desviament de fons públics a l'Institut Nóos el 23 de febrer, el mateix dia en què ha de tornar a comparèixer Iñaki Urdangarin. Després de conèixer la notícia, la Casa del Rei va explicar que no es pronunciarà sobre la citació judicial de García Revenga, que va ser tresorer de l'Institut Nóos, fins que disposi de més informació, perquè l'interessat encara no ha rebut la providència del jutge José Castro.

Sense que cap de les parts ho sol·licités prèviament, el jutge ha citat García Revenga per interrogar-lo el dia 23 com a imputat sobre el càrrec i funcions que desenvolupava a l'Institut Nóos o en qualsevol de les entitats mercantils del seu entorn, així com per preguntar-li sobre el coneixement que pugui tenir sobre les activitats que desplegava l'entitat i les vies per les quals va obtenir l'esmentat coneixement.

També l'interrogarà sobre les tasques d'assessorament o consulta que pogués haver portat a terme "respecte Iñaki Urdangarin i el seu entorn societari i personal", segons recull la providència dictada pel jutge Castro. La citació es va produir d'ofici, encara que l'acusació popular que exerceix el Sindicat Mans Netes havia anunciat que demanaria que García Revenga fos citat com a imputat.

L'advocat de l'expresident de l'Institut Nóos, Diego Torres, va presentar la setmana passada un escrit davant del jutge en el qual assegurava que en l'esmentada entitat "se li consultava tot" al secretari de les infantes.

L'escrit estava acompanyat d'una dotzena de correus electrònics entre Urdangarin i García Revenga en els quals tracten diverses qüestions de l'Institut Nóos i que, segons l'advocat de Torres, proven la directa participació del secretari de les infantes en tot allò relacionat amb l'entitat.

La setmana passada García Revenga es va declarar innocent en el cas Nóos, i en un comunicat va explicar que sol·licitaria comparèixer davant del jutge instructor que investiga el presumpte desviament de fons públics a l'Institut Nóos. "Malgrat la meva condició de tresorer de l'Institut Nóos, mai vaig tenir firma autoritzada en els seus comptes, ni poder de decisió en la gestió dels mateixos ni en la seva comptabilitat, i de cap forma, directament o indirecta, he rebut cap tipus de remuneració ni de benefici", assegurava en el comunicat. García Revenga anunciava a més que sol·licitaria al jutge que el cités a declarar per expressar la seva relació amb aquest cas.

En la mateixa providència, el jutge Castro ha acceptat a més la personació de l'Agència Tributària en la causa, com a part perjudicada pels presumptes delictes fiscals que s'investiguen en ella.

Castro va citar a declarar de nou Urdangarin el 23 de febrer, així com Torres i la seva dona Ana María Tejeiro el dia 16, per interrogar-los sobre tres presumptes delictes fiscals que constata un informe de l'Agència Tributària: un de l'Institut Nóos per frau a l'impost de societats el 2007, i dos del duc de Palma per les seves declaracions de l'IRPF el 2007 i 2008.

Vint anys com a secretari

Sobre la imputació, un portaveu de la Casa del Rei ha afirmat que no té constància que el secretari de les infantes hagi posat en algun moment el seu càrrec a disposició del Rei. García Revenga treballa a la Casa del Rei com a assessor i secretari de les infantes des de fa 20 anys.

Per part seva, el portaveu de l'Esquerra Plural al Congrés, José Luis Centella, va qualificar d'"un pas més" d'un "serial per capítols" la imputació del secretari de les infantes en el cas Nóos i va manifestar la seva sorpresa perquè "no estigui imputada encara" la infanta Cristina. Centella va assenyalar que "és normal" i entra dins de la lògica la imputació de García Revenga, al que va afegir que no entén que "encara no estigui imputada la infanta perquè tot apunta que hi ha elements de tot l'entorn familiar".