El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Íñigo de la Serna, va descartar que es pugui produir un acord global en la reforma de l'administració local, encara que creu que és possible aconseguir pactes puntuals entre PP i PSOE sobre diversos aspectes. De la Serna es va referir així a la reforma de l'administració local després de celebrar una reunió la Junta de Govern de la FEMP per analitzar la mateixa, i sobre la qual el vicepresident primer d'aquesta institució, l'alcalde de Vigo, el socialista Abel Caballero, va afirmar que "no s'ha produït cap avanç", sinó tot el contrari, perquè es dóna un paper a les diputacions impropi.

El president de la FEMP va explicar que tot i que encara no tenen el text final que podria aprovar el Consell de Ministres de divendres, la FEMP havia fet diverses propostes que podrien ser recollides a la llei de bases, sobre la qual "cal seguir treballant".

De la Serna també ha esmentat els punts en els quals encara no s'ha aconseguit l'acord, com el dels salaris, i va dir que seria desitjable que hi hagués una homologació en els mateixos, fet que no "suposa pujades de cap tipus", i va destacar que la proposta sobre la qual es treballa és que els sous dels alcaldes de les grans ciutats siguin equiparables al de secretari d'Estat. En municipis de petita població caldrà veure la relació "entre tenir dedicació exclusiva i cobrar un sou".

Sobre el nombre de regidors, va explicar que la FEMP està a favor que "aquesta reducció sigui el més mínima possible" i fins i tot "cap", i va comentar que el que els ha arribat del Govern és que la reducció "serà en un número sensiblement inferior a allò plantejat inicialment".

Sobre la situació en què queden els treballadors eventuals en els ajuntaments, De la Serna va assenyalar que "encara no hi ha res tancat en aquest sentit".

Segons el parer del presidemt de la FEMP, es podria "aconseguir un municipalisme molt més fort" si el Govern recull finalment les qüestions que ha traslladat la FEMP, entre les quals va destacar el repartiment competencial per evitar duplicitats i triplicitats. La FEMP ha plantejat que els municipis menors de 20.000 habitants se sotmetin a diversis estàndards de qualitat per saber si les seves competències poden ser absorbides o no per les diputacions.