'El País' publica aquest divendres que el 70% dels donatius registrats a la llista de Bárcenas vulneren la llei perquè la majoria de diners entregats són superiors al màxim de 60.000 euros permès o provenen d'empreses amb negoci públic, que no poden fer donacions a partits. El diari continua traient informació d'uns comptes manuscrits atribuïts a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, que demostrarien ingressos no declarats del partit i que, suposadament, es repartien entre els dirigents, amb el preident del govern espanyol, Mariano Rajoy, també de beneficiari. El PP va negar ahir la veracitat d'aquests comptes.

Bona part dels ingressos registrats en la comptabilitat manuscrita de Bárcenas vulneren la llei de finançament de partits, segons aquest diari. De manera que aquest donatius no s'haurien pogut entregar al PP per via legal perquè el seu import superava el màxim permès per a una mateixa persona física o jurídica o perquè procedien de persones o empreses que tenien prohibit fer donacions a partits.

Més de dos terços dels ingressos estan en aquesta situació, tenint en compte la Llei orgànica sobre finançament dels partits polítics, vigent entre 1987 i 2007. En aquesta llibreta de l'extresorer, hi figuren ingressos d'un sol cop de 250.000 euros i d'una mateixa persona de fins a 400.000 euros.

Entre els noms d'empresaris que han fet donacions apareixen Juan Miguel Villar Mir, president d'OHL, i Luis del Rivero, expresident de Sacyr Vallehermoso, com els més coneguts. Però també n'hi ha d'altres com José Luis Sánchez, que és el que ha fet aportacions de més import, que podria ser el promotor malagueny José Luis Sánchez Domínguez, segons el diari.