El Constitucional avala el retorn dels ´papers de Salamanca´

La Junta de Castella i Lleó va recórrer en un escrit que denunciava l'"espoliació" que suposava dividir l'arxiu

 15:52  

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar la Junta de Castella i Lleó contra la llei per la qual es van enviar a Catalunya els anomenats "papers de Salamanca" el 2006.

El TC desestima el recurs contra la Llei de "restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica".

La resolució considera que l'enviament a Catalunya dels papers no vulnera l'obligació que la Constitució imposa a l'Estat central de custodiar documents d'aquest valor històric, com defensava la Junta.

Els coneguts com a "papers de Salamanca" són un conjunt de documents confiscats durant la Guerra Civil per les tropes de Franco a la Generalitat republicana i a altres institucions catalanes, que van ser dipositats a Salamanca i que van tornar a Catalunya el 2006, després de 25 anys de reclamacions i actituds contràries.

La Junta de Castella i Lleó va recórrer contra la mesura en un escrit que denunciava l'"espoliació" que suposava dividir l'arxiu, enviant una part central del mateix a Catalunya, i privar-lo del seu sentit global de memòria sobre tota la repressió posterior a la Guerra Civil.

Per això, la mesura va vulnerar l'obligació constitucional de l'Estat de protegir aquests béns públics, deia el recurs.

La Junta recordava com el 1979 els documents confiscats "pels organismes repressors" es van integrar a l'Arxiu Històric Nacional amb seu a Salamanca, "beneficiant-se de la protecció que l'ordenament jurídic dispensa a aquest i als altres arxius estatals".

Van passar després a integrar l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, tot això seguint la voluntat de l'executiu estatal, un procés culminat el 1999.

Anys després, la llei impugnada "posa en perill de pèrdua o destrucció els valors vinculats als fons documentals que es conserven en un arxiu de titularitat estatal pertorbant greument el compliment de la seva funció social, cosa que constitueix un supòsit típic d'espoliació", diu el recurs.

La llei recorreguda, "en la mesura que desvirtua i mutila l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola", creat per conservar i custodiar "tot el patrimoni documental concernent a la repressió política", és contrària al text fonamental que hauria de "garantir la integritat de l'Arxiu i la seva permanència com a tal en mans de l'Estat", afegia el recurs.

El ple del TC ha respost, en una resolució de la qual ha estat ponent el magistrat Pablo Pérez Tremps, que la devolució dels papers de Salamanca a la Generalitat "no és arbitrària" ni irracional, al marge que es pugui o no estar d'acord amb ella.

"L'adopció, per part del legislador democràticament elegit, de la decisió de contribuir a donar satisfacció a institucions o ciutadans que van patir, directament o en la persona dels seus familiars, les conseqüències de la Guerra Civil no pot constituir, en cap cas, una decisió arbitrària o irracional", diu la sentència.

"La protecció de l'interès dels propietaris originaris o dels seus successors de recuperar el que en el seu moment els va ser confiscat, que es promou amb la restitució legalment prevista, constitueix un interès constitucionalment legítim", afegeix.

"No pot titllar-se d'arbitrària una norma que persegueix una finalitat raonable i que no es mostra desproveïda de tot fonament, encara que pugui legítimament discrepar-se de la concreta solució adoptada", diu també la sentència.

I afegeix que "entrar en un enjudiciament de quina seria la mesura justa suposa discutir una opció presa pel legislador que, encara que pugui ser discutible", no és inconstitucional.

Espanya Internacional

Els serveis secrets esgoten els seus fons

El cap del Servei Secret dels Estats Units, Randolph Alles, va avisar que la costosa protecció al...

Colòmbia assegura que l´exfiscal de Veneçuela està sota la seva protecció

Caracas critica el president Santos per advertir que donaran asil a Luisa Ortega si ella ho demana

El Constitucional xilè avala la despenalització de l´avortament

El Tribunal Constitucional (TC) de Xile va confirmar la legalitat del projecte de llei que...

Singapur Deu desapareguts en xocar dos vaixells

Singapur Deu desapareguts en xocar dos vaixells

Cinc mariners nord-americans van resultar ferits i deu més es troben desapareguts...

Una dona morta i una altra de ferida en un doble atropellament a Marsella

Una dona morta i una altra de ferida en un doble atropellament a Marsella

Les autoritats descarten que l'acció estigui vinculada amb el terrorisme en relacionar-la amb...

Enllaços recomanats: Premis cinema