Prop de 500 persones es van aplegar al vespre davant la seu madrilenya del PP al carrer Génova en protesta contra la corrupció i amb crits de "lladres dimissió" i "a Soto del Real (una presó) la Cospedal". La policia, que va enviar una vintena de furgons amb efectius per protegir la seu popular, va poder desallotjar uns 150 manifestants que s'havien reunit als voltants de les dependències del PP. Els agents van tancar l'accés al carrer Génova.

La publicació de la suposada comptabilitat dels extresorers del PP Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas, que inclou el pagament de sobresous a dirigents del partit, va convulsionar el món polític i va aixecar un clamor entorn de l'exigència que el president del Govern, Mariano Rajoy, doni explicacions. En aquesta línia s'emmarquen les contundents paraules del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, encara que altres, com el líder d'IU, Cayo Lara o el d'ERC, Oriol Junqueras, van anar més enllà i van reclamar també la dimissió de Rajoy.

Així, Rubalcaba va exigir al president del Govern que comparegui públicament de manera immediata per respondre a dues preguntes: si va cobrar sobresous i si ho va fer "en negre o en blanc". El líder socialista va considerar que l'explicació oferta per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, "no val" perquè des d'aquest mateix càrrec va intentar "paralitzar" la investigació dels policies, jutges i fiscals sobre el cas Gürtel. "Ha de ser el president del Govern qui doni explicacions, és la seva responsabilitat perquè el que avui està en dubte no és només el nom del PP o del president del PP, és el nom del president del Govern d'Espanya", va destacar.

Des del mateix partit, la seva vicesecretària general, Elena Valenciano, va exigir a Rajoy que sigui ell qui comparegui avui davant la premsa després del Consell de Ministres per donar explicacions sobre el cas Bárcenas, per considerar que no es pot esperar "ni un dia més".

Paral·lelament, el coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va exigir al president del Govern que dimiteixi i convoqui eleccions "per regenerar la democràcia" si es confirma que hi va haver sobresous a la cúpula del PP. Lara també va demanar a Rajoy que comparegui en un ple monogràfic al Congrés sobre corrupció. "Ja li vaig advertir que la "bomba" de Bárcenas li podia esclatar a l'Executiu i avui aquesta "bomba" ja s'ha activat", va afegir.

Per part seva, Junqueras veu "evident" que el cas dels presumptes sobresous amb diner negre que es pagaven al PP hauria de comportar la dimissió del cap de l'Executiu i la convocatòria d'eleccions a les Corts Generals. "Davant de casos com aquest, en qualsevol país democràtic hi hauria eleccions anticipades. Si no n'hi ha el cas espanyol serà únic en el món occidental", va explicar després de reunir-se amb el president de Pimec a la seu de la patronal. Junqueras va expressar "profunda repugnància" per les informacions publicades a El País i va reclamar que la justícia actuï amb celeritat per esclarir els fets.

"Crisi molt important"

En aquest sentit, el portaveu adjunt de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Pere Macias, va opinar que les informacions periodístiques sobre el cas Bárcenas obren "el meló d'una crisi molt important". El PP, va afirmar, ha de donar explicacions sobre aquest cas, molt més precises de les que va donar la secretaria general del partit, Maria Dolores de Cospedal. Macias va advertir que si es confirma l'existència dels comptes ocults de Bárcenas, es tractaria d'un cas "molt greu" i va demanar "humilitat" als dirigents del PP a l'hora de valorar presumptes casos de corrupció d'altres partits. "De Cospedal dóna lliçons a tothom des d'una càtedra i avui ha baixat a pàrvuls", va etzibar.

Així mateix, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va afirmar que si és cert que Rajoy ha rebut diners del cas Bárcenas, "ha de presentar immediatament la seva dimissió". "Si el que diuen aquests manuscrits és veritat, estem davant d'un dels casos més escandalosos de la història de la democràcia", va afirmar Navarro. El líder dels socialistes catalans va explicar que "urgeix" que Rajoy "surti immediatament a donar explicacions", ja que "no és només el PP el que està en risc, sinó el propi sistema democràtic".

Finalment, els portaveus del grup parlamentari de l'Esquerra Plural, integrat per IU, ICV-EUiA i CHA, van demanar la dimissió del president del Govern i la convocatòria d'eleccions anticipades per "regenerar la democràcia" i recuperar la confiança de la gent.