La Comissaria General de Seguretat Ciutadana ha arxivat l'expedient obert per investigar els incidents ocorreguts a la madrilenya estació d'Atocha després de les protestes del passat 25 de setembre, segons fonts de la Direcció General de la Policia. La investigació interna s'ha desenvolupat amb tres fonts: les gravacions dels comunicats que es realitzen a través de la sala del 091, l'informe de la Direcció de Protecció Civil, Seguretat i Prevenció de Renfe i l'informe de l'inspector del grup tercer de la primera Unitat d'Intervenció Policial (UIP).

Les mateixes fonts van assenyalar que la sala del 091 va rebre poc abans de dos quarts d'onze de la nit un comunicat de l'equip Puma-20 informant del "llançament de pedres" i de "la presència d'un grup de quatre-centes o cinc-centes persones" a Atocha, on un policia va resultar ferit per una pedra i es van travessar tanques per tallar l'avinguda Ciutat de Barcelona.

Prèviament, cap a un quart de deu de la nit, la sala del 091 va rebre un comunicat de l'equip Puma-20 que informava de la presència de cent persones que corrien cap a l'estació d'Atocha, i minuts després de dos quarts de deu, un altre equip va alertar de la baixada pel carrer Alfonso XII d'individus que havien estat "agafant pedres al parc del Retiro" i corrien cap a Atocha.

Segons l'informe de Renfe, cinc minups després d'un quart d'onze de la nit, els manifestants van tallar el carrer amb una "barricada a l'alçada del Ministeri d'Agricultura" i, a la cúpula de l'estació, "van llançar diversos objectes contra la Policia". "Entre dos-cents i tres-cents manifestants van accedir a l'estació saltant i forçant els torns", destaca l'informe elaborat per Renfe.

Agressions a policies

Les gravacions de les càmeres de l'estació mostren persones que travessen "indegudament" les vies i "agredeixen policies i vigilants", durant l'intent de desallotjar-los de les andanes, però "no s'observa cap tipus d'utilització de la força per part d'efectius contra els manifestants".

Finalment, l'informe presentat per l'inspector del grup tercer de la primera UIP arrrriba a la conclusió que "no es dedueix extralimitació en la utilització de la força per part dels agents en repel·lir les agressions".