Diversos centenars de persones es van concentrar per segon dia consecutiu als voltants de la seu del PP a Madrid per protestar contra la corrupció, i es van manifestar pels carrers adjacents, on es va registrar la crema de diversos contenidors. La convocatòria, efectuada a través de les xarxes socials, va portar grups de manifestants fins als accessos al carrer Génova tant a la madrilenya Plaza de Colón com a la d'Alonso Martínez. El responsable del dispositiu policial desplegat pels voltants de la seu popular va xifrar en unes 400 persones les que es van reunir al carrer Génova proferint crits de "dimissió". Cap a dos quarts de deu de la nit, els concentrats van abandonar la zona i van iniciar una manifestació espontània de protesta pels carrers propers amb alguns talls de trànsit.

Un informe policial notificat pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz aporta noves dades de despeses de viatges i regals pagats per la xarxa Gürtel a l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda, exmarit de la ministra de Sanitat, Ana Mato, que apareix com a receptora d'alguns d'ells. Aquest informe reflecteix pagaments d'hotels, lloguer de cotxes i bitllets d'avió a nom de Sepúlveda -imputat en el cas Gürtel-, la seva exdona i diversos membres de la seva família. Fonts properes a la ministra de Sanitat van explicar que Mato no ha rebut en cap moment cap regal, ni mai se li ha pagat cap viatge i van assenyalar que no hi ha cap novetat a l'informe policial. En aquest sentit, van destacar que a Mato no li ha passat pel cap dimitir.

La Policia recull a l'informe quadres comptables de la xarxa Gürtel confiscats en una nau en un polígon d'Alcorcón (Madrid) que inclouen despeses concretes amb les quantitats pagades per elles, algunes referides específicament a l'actual ministra.

No obstant això, l'abril de 2011 el jutge instructor de Gürtel al Tribunal Superior de Justícia de Madrid va rebutjar una denúncia contra Mato per un delicte de suborn en relació amb part d'aquests viatges.

El gener del 2011 la UDEF va informar de pagaments d'hotels i bitllets d'avió i tren a Sepúlveda i la seva família entre els anys 2003 i 2004, per un total que quantificava en 27.992 euros, tots ells abonats a través de l'agència de viatges Pasadena, que la xarxa Gürtel usava per donar contraprestacions a polítics a canvi d'adjudicacions públiques.

L'informe conegut ahir amplia els anys investigats a 2001 i 2002 i eleva la quantitat d'aquestes despeses a 50.049 euros, i manté que l'empresa utilitzada va ser també Pasadena. Així, l'any 2001 les despeses pagades per l'estructura empresarial dirigida pel suposat cervell de la trama, Francisco Correa, en les quals apareix només el nom d'Ana Mato com a beneficiària arriben als 1.440 euros per conceptes com lloguers de cotxes a Sevilla o Jerez o estades a hotels, segons l'informe.

El 2002 les despeses van arribar a 785 euros per conceptes similars i l'any 2003 es recull una factura de Louis Vuitton España a nom de Special Events S.L. per valor de 610 euros per la compra de dos articles, en els quals figura l'anotació manuscrita "Obsequi Ana Mato".

Així mateix, detalla un resguard de lliurament d'efectiu a Álvaro Pérez, el Bigotes, presumpte cap de la xarxa a València, el novembre de 2003 per import de 480 euros on consta com a concepte "Compra obsequi Ana Mato". El 2004, un bitllet d'avió i una estada en un hotel, anotats també a nom d'ella, sumen 2.375 euros.

En el document policial també apareixen 1.580 euros pagats per Gürtel per a la comunió de la filla de Sepúlveda el 2005, així com diversos actes electorals de la campanya municipal de l'any 2003 suposadament finançats per la trama.

La xarxa de Francisco Correa va abonar així mateix diverses despeses particulars de l'exalcalde d'almenys 4.555 euros, així com la seva festa d'aniversari de l'any 2004.

Explicacions de la ministra

Fonts properes a la ministra van voler destacar que Ana Mato va justificar davant del jutge totes les acusacions que hi havia contra ella, i el magistrat va arxivar el 2011 les causes referides a la seva persona, així com van recordar que també va donar explicacions públiques en el seu moment.

Mato, van assenyalar, es va separar fa molts anys de Jesús Sepúlveda i moltes de les coses que se li atribueixen a l'informe es refereixen a empreses del seu exespòs que no tenen res a veure amb ella.