Els toros són una "manifestació cultural de primer ordre". Així ho ha afirmat José Manuel Albendea, el diputat que ha defensat la posició del PP al debat de presa en consideració de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la seva declaració com a bé d'interès cultural. La ILP superarà el tràmit amb el suposrt del PP i UPN, l'abstenció del PSOE i del PSC i el vot en contra de CiU, ERC i ICV. La iniciativa, que ha recollit 550.000 signatures, planteja una llei que deixi sense efecte la prohibició a Catalunya. El PP ha demanat "respecte" per una "tradició estretament vinculada" a les arts i la cultura espanyola. CiU ha advertit que "s'oposarà a qualsevol intent de restablir els toros a Catalunya".

El PP ha utilitzat el torn a favor de la ILP per fer explícit el seu suport a la iniciativa, i ho ha fet precisament a través del president de la Comissió de Cultura on es debatrà aquest projecte un cop superi el tràmit d'avui, José Manuel Albendea, que ja va apuntar la setmana passada que els tors "tornaran a Catalunya al Setembre".

El debat ha començat a les quatre de la tarda i amb un hemicicle mig vuit -les votacions es produiran al final de la sessió- mentre a l'exterior del Congrés dels Diputats un centenar de persones han expressat el seu suport a aquesta ILP. Alguns amb capots i altres amb banderes catalanes.

Des de la tribuna de l'Hemicicle Albendea ha recordat que França va declarar els toros com a patrimoni cultural fa dos anys i ha felicitat l'associació d'entitats taurines de Catalunya "per l'enorme esforç" que ha fet amb la recollida d'aquestes signatures.

També ha afirmat que el seu grup "respecta" els que s'oposen als toros, però ha demanat "respecte" també per la "tradició" de les corrides que són un art, ha dit, "complex, disciplinar, amb diverses aristes d'ordre històric, cultural, turístic, econòmic i social".

Segons Albendea, els toros tenen un "caràcter eminentment cultural" com ho demostren, ha dit, les cites d'intel·lectuals com Ortega i Gasset, i la seva defensa és també la de la "igualtat i la llibertat". "La festa dels toros és quelcom més complex i subtil que els toros", ha afirmat.

Oberts a negociar esmenes

Els populars han apuntat que estan oberts a negociar les esmenes que hi vulguin presentar la resta de grups. Això serà en el tràmit en comissió. Per ser aprovada la ILP haurà de tramitar-se com una Llei, això és que després del debat a la Comissió de Cultura passarà al Ple, i després al Senat.

CiU: "Ens oposarem a qualsevol intent de restablir els toros a Catalunya"

Tal com s'havia anunciat, CiU s'oposa a la presa en consideració de la iniciativa. La diputada de CiU Montserrat Surroca ha recordat que la voluntat final dels impulsors és regular els toros com a bé d'interès cultural a tot l'Estat perquè "el que es pretén realment és anular una decisió aprovada pel Parlament de Catalunya".

Segons la Federació, aquesta regulació es vol fer, a més, exercint competències que no corresponen a l'Estat. "CiU defensarà sempre la decisió adoptada legítima i democràticament pel Parlament de Catalunya", ha afirmat recordant que la prohibició també es va aprovar a Catalunya a través d'una iniciativa legislativa.

En aquest sentit, ha advertit que CiU "defensarà fins les últimes conseqüències la legislació catalana i s'oposarà de manera contundent a qualsevol intent de restablir les corrides de toros a Catalunya", perquè aquesta és una qüestió "competència de les comunitats autònomes" on la intervenció de l'Estat "no té cap empara legal".

Surroca: Rajoy "dona prioritat als toros" i l'esquena als "problemes reals"

Surroca fins i tot ha recriminat al govern espanyol que "doni prioritat als toros" menbtre no s'ocupa dels "problemes reals" de la societat espanyola. Ho demostra, ha dit, el fet que el PP dóni llum verda a aquesta iniciativa i s'oposi a la ILP que es debat també aquesta tarda sobre dació en pagament.

La diputada de CiU també ha recordat que l'Estat no té competències per declarar els toros com a bé d'interès cultural, fet que anticipa la batalla sobre les competències que s'obrirà quan aquesta ILP superi el tràmit a les Corts.

Bosch: "Els toros no tornaran a Catalunya"

El portaveu d'ERC, Alfred Bosch, ha afirmat que el d'avui és "un dia trist" en què el PP es "toreja a la gent" donant suport a festes "sàdiques" i rebutjant després una ILP per ajudar les persones que es queda sense sostre. "Passaran a la història per aquest doble fet", ha dit abans de recordar que el suport als toros és l'únic punt del seu programa electoral que acabaran complint".

Bosch ha advertit en català, castellà i anglès als diputats del PP que els toros "no tornaran a Catalunya". "No ho acceptarem i anirem fins on faci falta", ha dit mentre els diputats del PP reien. "Avui ens donen una raó més per anar a buscar el nostre país on persones i animals puguem viure tranquils", ha sentenciat.

El PSC i el PSOE s'abstenen

El coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, també ha anunciat que el PSC s'abstindrà en la votació per no "obstaculitzar" una iniciativa avalada per 580.000 persones, però ha avançat que els socialistes hi votaran en contra quan arribi a la tramitació parlamentària.

De fet, ha criticat que l'actitud del PP sigui "protegir els toros i deixar desemparades les persones", en relació a l'altra ILP que es debat avui sobre la dació en pagament. Estem en contra de la ILP però ve avalada per 580.000 firmes", ha dit Vallès, explicant que la seva postura serà abstenir-se de manera que s'admetrà a tràmit per "una qüestió de radicalitat democràtica i de regeneració democràtica", però votar-hi en contra quan arribi al procés parlamentari.

Els toros, "signe d'identitat col·lectiva"

El text de la ILP estableix al seu preàmbul que la festa dels toros "forma part de la cultura espanyola global, del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols" i "és signe d'identitat col·lectiva" fet que "justifica que la seva preservació correspongui a l'Estat".

La proposta, que consta de cinc articles, una disposició derogatòria i tres disposicions finals, fixa a l'articulat que la declaració de la 'fiesta' com a Bé Cultural "de caràcter global", un fet que "tindrà aplicació a tot el territori nacional" i que força l'Estat a "vetllar" per la seva promoció i desenvolupament.

Accés als menors i espai a la universitat

A més, l'Estat haurà de posar en marxa diversos mecanismes per protegir-la, com per exemple "fomentar que tots els ciutadans pugui tenir accés al seu coneixement", "protegir l'activitat dels espectacles taurins", "crear matèries universitàries per al seu estudi", canviar la legislació perquè "els menors puguin accedir al coneixement de la cultura taurina" i buscar la declaració com a "Patrimoni Immaterial de la UNESCO".

Derogades les disposicions "inferiors"

Per assegurar que la Llei té aplicació a Catalunya, la normativa inclou una disposició derogatòria que estipula que queden anul·lades "totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquesta Llei". A més, dóna un termini de tres mesos a l'executiu espanyol per posar-la en marxa.

La ILP sobre les corrides arriba al Ple un mes abans del previst. Si el Congrés aprova la presa en consideració, passarà a discutir-se en comissió i s'obrirà a la presentació d'esmenes per part dels grups abans no s¡aprovi finalment al Ple del Congrés i, després, del Senat.

El TC encara ha d'emetre sentència

El debat es produeix quan el Tribunal Constitucional encara no ha fet pública la seva sentència respecte al recurs que el PP va interposar contra la Llei aprovada pel Parlament de Catalunya que prohibeix les corrides a partir de 2012. El recurs portava la signatura de mig centenar de senadors populars i la va presentar el que avui és president del Senat, Pío García Escudero, aleshores portaveu del PP a la cambra alta.

Es dóna el cas que aquesta ILP podria derogar una altra ILP, perquè l'abolició de les curses de braus a Catalunya va ser aprovada pel Parlament el 28 de juliol del 2010 a partir d'una recollida de 180.000 signatures promoguda per la Plataforma Prou!