dia de tensió al congrésMembres de la PAH són desallotjats del Congrés. Concentració a l'exterior de la Cambra Baixa.Els serveis funeraris s'emporten el cos d'un dels jubilats que es van suïcidar a Mallorca. Diversos toreros segueixen el debat.

La iniciativa legislativa popular (ILP) per implantar la dació en pagament retroactiva i paralitzar les execucions hipotecàries va rebre el suport per ser tramitada al Congrés de tots els grups parlamentaris, inclòs el PP, que en l'últim moment va canviar el sentit del seu vot. Tot indicava que la presa en consideració de la ILP, promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), sindicats, organitzacions veïnals i ONG, seria rebutjada, ja que el PP havia avançat la seva posició contrària fa dies i l'havia reiterat al matí. No obstant això, a la tarda, durant el debat al Ple, el portaveu del grup popular, Alfonso Alonso, anunciava un canvi en el seu vot després de constatar amb el president de Congrés, Jesús Posada, i els serveis jurídics de la Cambra, que era possible agilitzar els terminis parlamentaris per donar cabuda a les demandes de la ILP.

Segons va explicar Alonso, Posada va plantejar una alternativa que va "dissipar" els dubtes que tenia el seu grup sobre el procediment, fet pel qual van entendre que es donaven les circumstàncies perquè els que han treballat en la ILP "vegin reconegut el seu esforç" amb el seu vot favorable. Al marge de qüestions de fons, el PP defensava que el Congrés ja està tramitant un projecte de llei sobre el mateix tema (el de protecció de deutors hipotecaris) i que l'admissió de la iniciativa endarreriria un mes l'aprovació de la nova normativa.

En conèixer-se el canvi en el vot del grup popular, els aproximadament dos centenars de persones que estaven concentrades a la porta del Congrés per demanar l'admissió de la ILP van acollir amb alegria la notícia al crit de "Sí que es pot" i "La lluita és el camí".

Dins de l'hemicicle, els membres de les associacions que han promogut la iniciativa popular que seguien el debat des de la tribuna de convidats van esclatar també en crits de "Sí que es pot" i insults com "pocavergonyes" o "lladres" després de la intervenció del diputat del PP que defensava la posició del seu grup. El president de la Cambra va ordenar llavors el seu desallotjament, diversos d'ells van ser retinguts, la policia els va prendre les dades i un d'ells hva ser detingut.

L'assumpte dels desnonaments havia estat protagonista al Congrés des del començament del dia. Al matí, els promotors de la ILP van denunciar públicament la "falta de democràcia" que suposava rebutjar la tramitació d'una iniciativa que compta amb el suport de 1.402.854 firmes, gairebé el triple de les necessàries, i es van reunir amb el PP i el PSOE per reiterar-los les seves demandes.

A l'ambient hi havia també que el Ple havia de debatre una altra iniciativa legislativa popular per declarar els toros Bé d'Interès Cultural, que també va ser aprovada a la tarda, fet que els defensors de la ILP antidesnonaments consideraven un greuge comparatiu.

També va molestar entre el col·lectiu promotor de la ILP la proposta d'Alfonso Alonso per canviar el nom del projecte de llei sobre deutors hipotecaris pel títol de la ILP en reconeixement al seu esforç per aconseguir les firmes, iniciativa que va ser qualificada d'"ofensiva" per la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau.

Malgrat l'admissió a tràmit de la iniciativa, previsiblement el seu contingut no tirarà endavant tal com està formulat, ja que el PP, que té majoria absoluta al Congrés, no el comparteix.

La ILP aposta perquè la dació en pagament de l'habitatge extingeixi tot el deute amb l'entitat financera i pugui efectuar-se de forma retroactiva, així com demana una paralització dels procediments d'execució hipotecària, i no només de la fase de desallotjament, com recull el reial decret aprovat pel Govern al novembre passat.

Paral·lelament, demana que l'afectat per un desallotjament pugui continuar en el seu habitatge com a arrendatari durant cinc anys pagant una renda que no superi el 30% dels ingressos mensuals de l'arrendatari.

Aquestes demandes van trobar un nou aliat en el Consell General de l'Advocacia Espanyola, que va assenyalar que amb això es reduiria "notablement" el nombre de desnonaments i milloraria el problema de l'habitatge en general.

Segona ILP admesa

Per altra banda, el ple del Congrés també va admetre a tràmit amb els vots del PP, UPyD, UPN i Foro Asturias la iniciativa legislativa popular de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya perquè la festa dels toros sigui declarada Bé d'Interès Cultural a tot Espanya. La iniciativa, presentada amb motiu de la prohibició de les curses taurines a Catalunya des de gener de 2012, va recollir 180 vots a favor, 106 abstencions i 40 vots en contra.

El PP va defensar els drets constitucionals d'igualtat i llibertat de cada espanyol per "anar o no anar als toros segons la seva voluntat", mentre que CiU va acusar el grup majoritari de voler acabar amb les competències de les autonomies en matèria cultural.

Durant el debat de la iniciativa, els diputats nacionalistes van destacar la falta de competència que, segons ells, té l'Estat per regular aquesta qüestió. Davant les ?portes del Congrés es van concentrar aficionats a la tauromàquia.

Dins de l'hemicicle, a la tribuna dels convidats, hi havia els toreros José María Manzanares, El Niño de la Capea, El Juli i Andrés Vázquez.