El fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha posat aquest dimarts el seu càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que li ha acceptat. Rodríguez Sol ha presentat la denúncia a la seu de la fiscalia de Madrid en una audiència en què ha estat presenta el propi Torres-Dulce, i ha justificat la decisió per la evident "pèrdua de confiança" del seu superior després de les seves manifestacions a favor del dret a fer una consulta legal. L'expedient que Torres-Dulce tenia obert contra ell queda arxivat i considera que el relleu s'ha de fer efectiu "en un termini breu" de temps.

Ho ha anunciat el mateix Rodríguez Sol en una compareixença davant els mitjans després d'una reunió que ha durat una hora i mitja on ha estat present el fiscal general de l'Estat i que ha transcorregut en un ambient distès.

En aquesta reunió, Rodríguez Sol ha exposat la seva versió dels fets i ha volgut deixar clar que en tot moment ha actuat amb "respecte" a l'Estatut de Catalunya i amb "lleialtat" vers el fiscal general de l'Estat. També ha agraït a Torres-Dulce la confiança que havia dipositat en ell.

En tot cas ha posat el càrrec a la seva disposició perquè "en aquesta carrera la confiança és un element fonamental" i Torres-Dulce li ha acceptat. El fiscal general de l'Estat li ha comunicat que l'efectivitat de la renúncia tindrà lloc en funció de les necessitats de la fiscalia de Catalunya.

Amb tot, segons Rodríguez Sol, "el més raonable" és que abandoni el càrrec "en un termini breu" de temps. Amb aquesta renúncia, l'expedient que hi havia obert contra ell ha quedat arxivat.

Després de la renúncia, el fiscal en cap de Catalunya ha tornat a afirmar que les seves declaracions es van fer sempre des del "respecte al marc legal" i com a "invitació als encarregats d'aplicar les lleis i crear-les a conèixer la voluntat dels ciutadans" perquè "les lleis han d'obeir al bé comú". "La línia de la meva actuació és que la llei pot i ha de ser modificada sempre pels responsables de fer-ho que són el poder legislatiu", ha dit.