Un home vestit de bisbe va intentar entrar al recinte on els cardenals van celebrar la primera congregació preparatòria del conclave del qual sortirà el successor del papa Benet XVI, i encara que va superar un primer control de seguretat, va ser finalment interceptat i expulsat. El fet va ocórrer pocs minuts després de les vuit del matí, abans que comencés la reunió, i mentre arribaven els 142 cardenals que hi van participar, i en presència de desenes d'informadors de tot el món.

L'home, del qual es desconeix la seva identitat, va arribar a l'anomenada entrada Petriana, per la qual s'accedeix al complex conegut com a Aula Pau VI, a l'Aula Nova del Sínode del qual se celebren les congregacions. Malgrat la seva vestimenta, es podia apreciar que al fals bisbe li anava massa curta la sotana i el faixí violeta que lluïa a la cintura era diferent al reglamentari dels prelats, de la mateixa manera que portava penjada al coll una creu massa gran.

Es va presentar acompanyat de diverses persones vestides de capellans, dels quals es desconeix si eren autèntics o no. El fals bisbe va aconseguir superar el primer control de la Guàrdia Suïssa, però després va ser interceptat per la Gendarmeria vaticana quan pretenia entrar a l'Aula Pau VI, d'on va ser expulsat. Preguntat per l'incident, el portaveu vaticà, Federico Lombardi, va dir que ell estava dins de l'Aula Nova del Sínode i que era la primera notícia que tenia del que havia passat.

Invocació a l'Esperit Sant

En tot cas, amb una invocació a l'Esperit Sant, els cardenals es van reunir per primera vegada en aquest temps de Seu Vacant per preparar el conclave, la data del qual fixaran quan estiguin tots els purpurats electors. Quatre dies després de l'inici de la seu vacant, 142 cardenals, dels 207 que formen el Col·legi Cardenalici, van assistir al Vaticà a la primera congregació preparatòria del conclave, que es va desenvolupar en un ambient "cordial, serè i constructiu", segons Lombardi.

Dels 142 cardenals presents, 103 són electors, és a dir menors de 80 anys i que podran -com estableix la normativa de l'Església- entrar a la Capella Sixtina per elegir Pontífex. Els electors són en total 117, dels quals dos ja han anunciat que no participaran en el conclave, pel que falten per arribar 12, entre ells l'arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, diversos alemanys i diversos asiàtics, va assenyalar el portaveu, que va precisar que estaran presents en les properes reunions.

Els dos que han renunciat són l'indonesi Julius Darmaatmadja, per malaltia, i el britànic Keith O'Brien exarquebisbe d'Edimburg acusat de "comportament inapropiat" cap a altres religiosos en la dècada dels anys 80. El cardenal degà, Angelo Sodano, ja va dir que fins que no hi siguin tots els electors no es fixarà la data del segon conclave del tercer mil·lenni.

En la primera jornada, els assistents van jurar davant un crucifix i amb una mà sobre la Bíblia mantenir el secret sobre el que es tractarà en les reunions i les mesures que s'adoptin. En la primera reunió, en la qual es va veure els cardenals llegir el llibre Ordo rituum conclavis sobre el ritual a seguir, els purpurats van aprovar enviar un missatge al papa emèrit Benet XVI.

En aquestes congregacions (reunions) es tracten els assumptes de l'Església previs al conclave i es fixa la seva data d'inici, i també serveixen perquè els cardenals es coneguin millor, comentin la situació de l'Església i dissenyin el perfil del pròxim papa.