David Mayor, l'empresari que la policia de Bangla Desh dóna com a fugitiu i que està en recerca per l'ensorrament d'un edifici a Dacca, té radicada la seva empresa, Phantom-Tac, a Reus. La Policia va arrestar ahir el propietari de l'edifici que es va ensorrar el passat dimecres i que albergava diverses fàbriques tèxtils a Bangla Desh, i la recerca policial de responsables del sinistre es limita ara a dos individus que es troben fugitius, inclòs un empresari espanyol, segons la informació oficial de les autoritats.

Concretament, segons va anunciar l'agència local UNB, l'empresari de nacionalitat espanyola desaparegut és David Mayor, director general de Phantom-Tac, una de les fàbriques tèxtils que s'allotjaven a l'edifici que es va desplomar aquesta setmana als afores de Dacca, i que va causar un balanç de 371 morts i milers de ferits.

Fonts diplomàtiques espanyoles van declarar que coneixien la informació divulgada per l'agència de Bangla Desh en la qual s'esmentava a l'empresari espanyol, però van declinar oferir més detalls.

Segons diversos directoris d'informació empresarial a Internet, l'empresa Phantom-Tac està inscrita com a Societat Limitada en el registre mercantil de Tarragona i té el seu domicili social al passeig Prim, número 17, de Reus, amb l'objecte social de control i qualitat de productes industrials i de consum, així com importació i exportació de béns.

Detenció del propietari

Els agents policials van arrestar ahir el propietari de l'edifici, Sohel Rana, que pertany a la branca juvenil de la Lliga Awami -el partit governant a Bangla Desh-, i va ser trobat per la policia prop de la frontera amb l'Índia, lloc des d'on intentava fugir.

Referent a l'altre home que es troba pròfug, aquest és el pare de Sohel Rana, Abdul Khaleque Bepari, segons va informar l'agència UNB.

La Policia Industrial havia acusat els propietaris de les fàbriques d'ignorar les esquerdes que van aparèixer a l'edifici de vuit plantes el dimarts i d'obligar els empleats tèxtils a acudir als seus llocs de treball tot i el risc que corrien.

"Cap de nosaltres volia entrar a l'edifici, però els nostres caps ens hi van forçar", va dir el dia de l'accident Nurul Islam, un dels treballadors ferits, al portal de notícies Bdnews24.com.

Els equips de rescat van trobar a primera hora del matí d'ahir quatre supervivents en la tercera planta de l'immoble. A més, i segons va indicar un portaveu de l'Exèrcit, Chowdhury Hassan Suhrawardy, també es van localitzar a nou persones més amb vida sota les runes.

El desastre torna a posar de manifest les males condicions laborals i de seguretat que pateixen els treballadors de tallers tèxtils al país asiàtic, que proveeixen a nombroses multinacionals occidentals.