L'Audiència Nacional ha avalat que el jutge Pablo Ruz ampliï la investigació sobre els regals que va rebre Jesús Sepúlveda -exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid) i exmarit de la ministra de Sanitat, Ana Mato- del presumpte líder de la trama Gürtel Francisco Correa, per determinar si va cometre un delicte de suborn. La secció quarta de la sala penal desestima així el recurs de Sepúlveda contra l'acte en el qual, el passat 28 de febrer, Ruz va acordar demanar a l'Agència Tributària un informe sobre l'origen dels fons amb què es van abonar els viatges i esdeveniments de la família Sepúlveda-Mato.

La defensa de Sepúlveda va recórrer al·legant que el jutge comptava ja amb tres informes d'Hisenda en els quals quedava descartat el delicte fiscal, l'últim del 21 de febrer, però la Sala considera que la petició del jutge d'ampliar-la "va dirigida a l'esbrinament de suposades conductes amb aparença criminal diferents de la defraudació tributària", com és el suborn. Ruz sospita que Sepúlveda va facilitar a la trama de Correa concessions d'obres i projectes públics a canvi de diners i regals, consistents en vehicles, viatges i esdeveniments familiars, juntament amb despeses electorals a Pozuelo i esdeveniments turístics, valorats en un informe policial en més de mig milió d'euros.

El que Ruz pretén conèixer a través d'Hisenda és "la correlació amb l'emissió de factures que servirien per ocultar els esmentats serveis i justificar el seu abonament per tercers diferents del real beneficiari", però Sepúlveda es va oposar a això per considerar aquesta diligència "impertinent, reiterativa, innecessària i inútil".

Segons l'exalcalde del PP, l'Agència Tributària ja va comunicar a Ruz que de les últimes indagacions policials, que van suposar el seu acomiadament del partit, no es desprenien "quotes tributàries eludides ni fins i tot en el cas de considerar renda subjecta a gravamen els pagaments i prestacions rebuts pel coimputat Francisco Correa".

Nova querella

Per altra banda, Izquierda Unida ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra els magistrats de la sala penal de l'Audiència Nacional Ángel Hurtado, Enrique López i Julio de Diego per un suposat delicte de prevaricació en suspendre la citació del jutge Javier Gómez Bermúdez a Luis Bárcenas.

La decisió es va produir el passat 21 de març, en una reunió d'urgència, després que la Fiscalia Anticorrupció demanés a la Sala Penal de l'Audiència Nacional que suspengués la citació per resultar "innecessària" i "perjudicial" en haver estat emplaçat pel jutge Pablo Ruz pels mateixos motius dues hores abans.

La querella contra els magistrats va ser presentada divendres davant la Sala Segona del Tribunal Suprem, òrgan judicial competent per examinar les denúncies per prevaricació judicial, va explicar Enrique Santiago, membre de la direcció federal d'IU i lletrat que coordina l'acusació.