El jutge Pablo Ruz ha citat a declarar com a testimonis el president del Senat, Pío García Escudero, i el diputat Eugenio Nasarre, així com en qualitat d'imputats vuit empresaris que apareixen com a donants del PP en els anomenats "papers de Bárcenas", entre ells el constructor i apoderat de l'empresa gironina Construccions Rubau Antoni Vilella. En un acte, el jutge que investiga la suposada comptabilitat B del PP ha cridat a declarar, entre els dies 20 i 29 de maig, 18 testimonis i imputats i dos pèrits de la Policia Nacional.

El 27 de maig començaran les declaracions dels vuit empresaris imputats, que, segons els papers manuscrits atribuïts a l'extresorer del PP, van donar diners al partit. Aquesta jornada declararan Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispánica; el president d'OHL, Juan Miguel Villar Mir, i el president del grup Sando, José Luis Sánchez Domínguez. El dia 28 estan citats l'expresident de Sacyr Vallehermoso Luis del Rivero; Manuel Contreras, del grup d'empreses Azvi SL, i Juan Manuel Fernández, d'Aldesa Construcciones. Finalment, el 29 el jutge ha citat com a imputat José Mayor Oreja, expresident de FCC Construcción; Vilella i finalment el considerat número dos del cas Gürtel, Pablo Crespo.

Aquestes citacions responen a la querella presentada per Izquierda Unida a l'Audiència Nacional en què demanava que s'investigués els directius de les empreses que, segons els papers de Bárcenas publicats pel diari El País, van fer pagaments al PP entre el 2003 i el 2008.

Per altra banda, l'extresorer del PP Álvaro de Lapuerta es troba en estat molt greu com a conseqüència d'una caiguda al seu domicili. Lapuerta, imputat en el cas de la suposada comptabilitat B del Partit Popular, va ser traslladat a l'Hospital HM de Sanchinarro, on es troba en coma.

Per part seva, la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, es va preguntar si els diputats que cobraven un sou o "gran sou" del PP ho van comunicar a la Cambra en una declaració d'incompatibilitats i si van tributar per això. "Ho han fet? Han sol·licitat la compatibilitat per treballar en el PP i cobrar un sou o gran sou en el PP? Tributava això com a salari o com a dietes?", va plantejar la portaveu socialista.

En un altre ordre de coses, la factura total de les empreses de la trama Gürtel amb el PP i administracions governades per aquest partit supera els 50 milions d'euros, segons el sumari del cas Gürtel que investiga el jutjat número cinc de l'Audiència Nacional. La documentació remesa pel Tribunal de Comptes al jutge Ruz conté la comptabilitat oficial fiscalitzada del PP des de 1990 fins a 2011, anys en els quals la xarxa va facturar més de 16 milions només la seu estatal, amb la qual va començar a contractar el 1993. La primera factura va ser girada per l'empresa FCS (sigles de Francisco Correa Sánchez).

Els imports pagats pel PP es van incrementar a partir de l'any 1996, quan José María Aznar va guanyar les eleccions. El 2000, la trama liderada per Francisco Correa va facturar 2,87 milions d'euros, encara que l'any de major despesa va ser el 2004, amb més de 4,5 milions.