La ministra alemanya de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), va expressar ahir el seu estupor per les revelacions sobre el presumpte espionatge massiu dels EUA a la Unió Europea i va instar Washington a donar explicacions sobre el cas. "Excedeix a tot l'imaginable que els nostres amics dels Estats Units mirin els europeus com a enemics", va afirmar la ministra. Segons ella, si aquestes informacions es confirmen, es tornaria viure la situació que va procedir "entre enemics" durant la guerra freda.

Leutheusser-Schnarrenberger, del Partit Liberal (FDP) i una ferma defensora de la preservació de dades privades, va instar a Washington a aclarir immediatament quines comunicacions va espiar. La reacció de la ministra es va produir arran de les informacions del setmanari Der Spiegel, que publicava que l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) espia a la UE i l'ONU i emmagatzema mensualment 500 milions de comunicacions telefòniques o per internet a Alemanya.

Aquesta publicació, que es remet a documents de l'excol·laborador de l'espionatge nord-americà Edward Snowden, assenyala un seguit d'operacions sistemàtiques en espionatge de dades a Alemanya: a correus electrònics, SMS o en converses d'internet, que s'emmagatzemarien a la central de l'organització dels EUA.

Amb la campanya a l'horitzó

L'oposició alemanya va constrènyer ahir la cancellera Angela Merkel, a aclarir aquest suposat espionatge massiu per part dels EUA. "El govern federal ha d'aclarir de forma immediata aquestes informacions. Si són certes, voldria dir que s'està espiant socis i aliats", va demanar el candidat socialdemòcrata a la Cancelleria, Peer Steinbrück, al voltant de totes aquestes informacions d'espionatge.

"Nosaltres som als seus ulls sospitosos", va apuntar per part seva la cap del grup parlamentari verd alemany, Renate Künast, després d'instar així mateix a la cancellera Merkel a demanar explicacions a Washington. Segons l'estadística de Spiegel, en un dia "corrent" la NSA controla, només a Alemanya, uns 20 milions de converses telefòniques i uns 13 milions de comunicacions a internet.

Així, el suposat espionatge massiu dels Estats Units a la UE i Alemanya amenaça amb esquitxar la campanya electoral de la cancellera Angela Merkel, perquè el govern i també la ciutadania són aparentment un dels "objectius prioritaris" dels serveis secrets del tradicional aliat transatlàntic.

Tot i que aquesta qüestió és del tot complexa per Merkel, que deu dies enrere va alternar la mediàtica compareixença conjunta amb el president dels EUA, Barack Obama, a la Porta de Brandenburg amb una diplomàtica, però clara advertència, de "buscar l'equilibri" entre seguretat nacional i privacitat al conjunt d'internet.

França també vol respostes

El ministre francès d'Afers Exteriors, Laurent Fabius, també va anunciar que París ha demanat explicacions a Washington sobre el suposat espionatge massiu efectuat per l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units. "França vol rebre explicacions de les autoritats nord-americanes sobre les informacions revelades pel setmanari alemany Der Spiegel", va assegurar Fabius en un comunicat, advertint que si es confirmen aquests fets, serien "inacceptables".

D'aquesta manera, si es certifiquen les publicacions del setmanari alemany, l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels EUA no només hauria espiat la Unió Europea sinó diferents comunicacions d'Alemanya. A part, Spiegel assenyala que aquest control de comunicacions és més extens en el cas d'Alemanya que en altres socis europeus, com ara França que rondaria al voltant d'uns dos milions de casos diaris.