Els grups parlamentaris de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA han presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats una esmena conjunta a la totalitat contra el projecte de Llei de la Qualitat Educativa (LOMCE). Consideren que la iniciativa del ministre d'Eduació nega la diversitat lingüística de les CCAA amb llengua pròpia i que, en el cas de Catalunya, suposa un atac al model d'immersió lingüística que garanteix el coneixement del català i del castellà i que ha estat fonamental per a la cohesió social i per a la convivència lingüística. A més, les formacions polítiques catalanes amb representació al Congrés lamenten que la LOMCE té un marcat caràcter "recentralitzador, segregador i elitista".

Des del grup parlamentari de Convergència i Unió, el diputat Martí Barberà ha lamentat que el govern espanyol no s'hagi obert al diàleg i no hagi atès les propostes dels diferents grups parlamentaris sobre la reforma educativa de Wert. És per això, ha continuat, que mitjançant aquesta esmena "intentem defensar el model educatiu de Catalunya davant l'atac frontal que suposa la llei".

Segons Barberà, la LOMCE amenaça "el model d'immersió lingüística de Catalunya i envaeix competències. És per això que "lluitarem per tal que aquest model homogeneïtzador i que intenta imposar la ideologia concreta del PP no es dugui a terme ni es posi en pràctica".

El diputat del PSC, Francesc Vallès, ha posat l'èmfasi en el valor d'aquest acord entre les quatre forces catalanes amb representació al Congrés assegurant que "no hi ha res a Catalunya que generi més consens que la llei Wert", tot afegint que el projecte de llei per a la qualitat educativa suposa un "atac frontal a la convivència i a la igualtat d'oportunitats". És per això que ha advertit que més enllà de l'oposició dels grups, el ministre ha de saber que "al davant es trobarà a tot un poble que lluitarà per garantir la pervivència d'un projecte educatiu que ha de seguir pervivint".

Vallès ha definit l'acord a quatre bandes com "un fet sense precedents" que serveix per fer front a un llei que és un "despropòsit" i, per aquest motiu, "demanem a Wert que no toqui res més, que ho deixi com està perquè és fruit del consens", ha afegit. Francesc Vallès ha acabat la seva intervenció davant els mitjans de comunicació assegurant que no cal fer "una reforma per passar a la història" i ha instat el ministre a fer "sudokus si no sap que fer".

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha subratllat que "si d'alguna cosa s'ha de sentir satisfeta la societat catalana és d'haver construït un mecanisme d'educació per la integració social i evitar-ne la fractura". Per a Coscubiela, la LOMCE suposa un "atac duríssim" contra la funció de vertebració del model educatiu de Catalunya i lamenta que faci servir com excusa la millora educativa per apostar per un "model mercantilista" i que, entre d'altres coses, "pretén excloure els anomenats fracassats".

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Tardà, ha advertit al govern espanyol que "en cas que s'atreveixin a trencar la cohesió social del nostre sistema, ens trobaran al davant" Tardà ha volgut anar una mica més enllà en assegurar que "reclamarem al nostre govern que no acati la llei", tot recordant que "algun representat del govern ja ha dit que es tracta d'una llei inaplicable".

En aquesta mateixa línia, el diputat d'ERC considera que, malgrat la majoria absoluta, el govern del Partit Popular no té la legitimitat per aprovar un projecte que "ens torna a escenaris predemocràtics". Finalment, Tardà ha assegurat que "som molt conscients que ens la estem jugant" i ha afegit que "guanyarem" amb la força de la societat, de la comunitat educativa, els pares i mares i els joves que "ja s'han manifestat als carrers". Joan Tardà ha acabat la seva intervenció davant els mitjans dient que "si Wert no atén a raons i pretén aplicar una llei tant reaccionària és un innocent i un irresponsable".