Les Forces Armades egípcies, que malgrat a la caiguda de Hosni Mubarak el 2011 no han perdut el seu paper d'àrbitre de la nació, van irrompre ahir en la crisi política i van donar un ultimàtum de 48 hores al president Mohammad Mursi perquè "atengui les demandes del poble".

Els esdeveniments a Egipte se succeeixen a una velocitat difícil de pair.

Després de l'ambigua advertència que va formular fa una setmana que "intervindria" si el país es lliscava cap al caos, l'Exèrcit va materialitzar l'amenaça i va instar a Mursi i a les forces polítiques a arribar a un acord que posi fi a la crisi.

D'una altra manera, va assenyalar en un comunicat llegit a la televisió estatal, els militars anunciaran un "full de ruta per al futur" i supervisaran la seva aplicació.

Per a les Forces Armades, les massives protestes de milions d'egipcis que ahir van prendre els carrers per exigir la renúncia de Mursi són "manifestacions del poble, que va expressar la seva opinió i la seva voluntat d'una forma pacífica i civilitzada sense precedents".

"És obligatori que el poble egipci rebi una resposta a la seva crida i que cada part assumeixi la seva responsabilitat en aquestes circumstàncies perilloses que envolten a la pàtria", va afegir la nota, al temps que assegurava que l'Exèrcit "no serà part del joc polític ni del govern".

La notícia va ser acollida amb alegria per les desenes de milers d'opositors reunits en l'emblemàtica plaça Tahrir, al centre del Caire.

La sintonia de l'Exèrcit amb l'oposició va ser subratllada pels helicòpters militars que van sobrevolar la plaça a baixa altura onejant banderes egípcies.

Al mateix temps, el creixent aïllament de Mursi va quedar patent amb la dimissió de cinc ministres del sector tecnòcrata de l'Executiu del seu primer ministre, Hisham Qandil.

Els titulars de Turisme, Telecomunicacions, Assumptes Legals i Parlamentaris, Medi Ambient i Recursos Hídrics van lliurar una carta a Qandil amb la seva decisió irrevocable en la que demanen "la caiguda del règim" i diuen que Mursi "no ha respost a les demandes del poble".

Una altra marxa rellevant va ser la de l'excap de l'estat Major Sami Anan, antic "número dos" de la Junta Militar que va assumir el poder després de la caiguda de Mubarak, qui va dimitir com conseller presidencial.

També es va sumar a aquesta onada de renúncies la del governador de la província de Ismailiya, Hassan Rifai.

20 morts i més de 700 ferits

La violència desfermada diumenge a la nit i la matinada de dilluns després de les grans mobilitzacions de l'oposició va deixar un rastre de 20 morts i més de 700 ferits, amb escenes especialment cruentes, com l'assalt dels opositors al quarter general dels Germans Musulmans al Caire.

Al mig del caos, un fosc incident va ressuscitar els vells fantasmes de la conflictiva relació entre la Germandat i l'Exèrcit, els grans poders fàctics del país des de mitjans del segle XX.

Quinze guardaespatlles del número dos dels Germans Musulmans, Jairat al Shater, van ser detinguts per elements de l'Exèrcit al costat de la casa d'aquest, que no es trobava al lloc.

En l'operació, els escortes van obrir foc sobre els militars, el que va desencadenar un tiroteig en el qual no hi va haver víctimes.

Els detinguts han estat presentats davant la Fiscalia militar, que els acusa de disparar contra els militars i de possessió il·legal d'armes.

Una filla del líder islamista, Jadiya, va qualificar en la seva pàgina de Facebook com una "farsa" els fets, que va presenciar en directe, i va confirmar les detencions, encara que els Germans Musulmans van desmentir que cap guardaespatlles de Al Shater fos arrestat, "ja que aquest no té guardaespatlles".

Malgrat l'alegria que s'ha rebut en moltes llars la intervenció de les Forces Armades, els dubtes sobre el futur del país s'han disparat.

Reprendran els militars el poder? Donaran un cop d'Estat si Mursi no arriba a un acord amb les forces polítiques? Acceptaran els Germans Musulmans lliurar el bastó de comandament que durant dècades van anhelar i que van obtenir en unes eleccions netes?

Fins d'aquí a unes hores, és molt possible que les interrogants segueixin flotant en l'ambient.