L'extècnic de la CIA Edward Snowden ha demanat asil polític a Rússia, el que el president rus, Vladímir Putin, està disposat a concedir-li si el sol·licitant posa fi a la seva tasca contra els Estats Units. "Si ell (Snowden) vol quedar-se aquí hi ha una condició: ha de cessar en la seva tasca dirigida a causar dany als nostres socis nord-americans. Per estrany que això soni en els meus llavis", va dir el cap del Kremlin en roda de premsa, al terme de la cimera del Fòrum dels Països Exportadors de Gas. Poques hores després, el cònsol de guàrdia rus a l'aeroport internacional moscovita de Sheremétievo, en la zona de trànsit es troba Snowden des del 23 de juny, va anunciar que aquest havia sol·licitat formalment refugi polític a Rússia.

"La ciutadana britànica Sarah Harrison, que es va presentar com a advocada i apoderada del ciutadà dels EUA Edward Snowden, es va presentar al lloc consular de l'aeroport de Sheremétievo i va lliurar una petició de Snowden perquè se li concedeixi asil polític a Rússia", va declarar el cònsol Kim Xevtxenko a l'agència Interfax.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va refusar comentar la notícia, després de ser preguntat per Interfax sobre si la part russa estava disposada a examinar la petició del fugitiu nord-americà, que roman a la zona de trànsit de Sheremétievo des que va arribar en un vol procedent de Hong Kong.

Les reaccions

"No puc respondre a aquesta pregunta. No estic preparat per comentar-ho. No tinc cap informació", va indicar Peskov. És difícil imaginar que Putin no estigués assabentat de la petició d'asil de Snowden quan va admetre la possibilitat que l'home reclamat per la Justícia nord-americana per tres càrrecs d'espionatge pugui romandre a Rússia, encara que amb condicions. No obstant això, el mateix president rus va veure poc probable que Snowden acceptés cessar la seva activitats contra els Estats Units. "Se sent un lluitador pels drets humans. Pel que es veu, no té intenció de deixar aquesta tasca i, per tant, haurà de triar un país de destinació i traslladar-se allí. Quan passarà això? Lamentablement, no ho sé", va assenyalar Putin.