La jutge Mercedes Alaya ha imputat en el cas dels ERO fraudulents l'exministra de Foment Magdalena Álvarez, que va ser consellera andalusa d'Economia durant deu anys, i a una vintena d'alts càrrecs de la Junta de Andalusia, entre ells l'exinterventor general Manuel Gómez Martínez.

En un acte judicial comunicat a les parts, la jutge assenyala que l'exministra va ser la persona que va dictar el 2003 les normes en què es recollia el concepte pressupostari de les transferències de finançament per pagar ajudes sociolaborals, un fet "absolutament inadequat". Les transferències de finançament són "una figura absolutament inadequada per al seu ús com subvencions sociolaborals", com recull l'informe de fiscalització de la Cambra de Comptes, subratlla la jutge.

Vicepresidenta del Banc Europeu d'Inversions des de juny de 2010, Álvarez va ser ministra de Foment al Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero entre 2004 i 2009 i consellera andalusa d'Hisenda a l'Executiu de Manuel Chaves entre 1994 i 2004. Pel mateix motiu que a l'exministra, la magistrada imputa a José Salgueiro, viceconseller d'Economia i Hisenda des de 1990 fins a 2004.

També imputa a l'actual viceconseller de la Presidència, Antonio Lozano, perquè com a director general de Pressupostos de la Junta entre 2002 i 2009 va tenir "una important intervenció" en les modificacions pressupostàries i en els pressupostos, que recollien transferències de finançament com a crèdit pressupostari per a les subvencions sociolaborals del programa 31L, conegut com "fons de rèptils".

Sense fiscalització

La jutge destaca que aquestes pràctiques permetien "la concessió de subvencions al marge de la seva normativa reguladora" i sense la fiscalització prèvia de la Intervenció, i per això també imputa al successor de Lozano, Bonaventura Aguilera Díaz. Alaya considera que "ha arribat el moment de donar un pas qualitatiu en la instrucció i determinar la participació en els fets investigats d'altres persones" que, per les seves competències, "haurien permès aquest ús indegut de les transferències de finançament" i el "dispendi continuat de fons públics". Els nous imputats en el cas començaran a declarar davant la jutge el 25 de juliol, i el primer d'ells serà l'ex interventor general de la Junta.

Durant l'època d'Álvarez es va crear a la Conselleria la Secretaria General d'Hisenda, al capdavant de la qual es va nomenar a Antonio Estepa Giménez, que ha estat imputat. Entre els imputats s'inclouen els secretaris generals tècnics de la Conselleria d'Ocupació entre 2000 i 2012: Juan Francisco Sánchez García, que va començar l'ús de les transferències per pagar subvencions; Javier Aguado Hinojal (2004-2008) i Lourdes Medina Varo (2008 - 2012). A més, s'imputa a l'exviceconseller d'Ocupació entre 2010 i 2012 Justo Mañas i l'interventor delegat en Ocupació des de 2008, Juan Luque.

La jutge imputa els exviceconsellers d'Innovació Gonzalo Suárez i Jesús María Rodríguez Román, als directors generals d'IFA o IDEA (organisme que substitueix l'anterior) Miguel Ángel Serrano, Jacinto Cañete, Antonio Valverde, Antonio Lara i Francisco Mencía, i als directors de Finances de l'IFA Pablo Millán i Juan Vela. En l'acte, Alaya també cita com a imputat l'advocat Carlos Leal Bonmati.

Les reaccions

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que "en absolut" el preocupava que la jutge del cas dels ERO fraudulents imputés al president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, després que hagués estat imputada l'exconsellera d'Hisenda i exministra de Foment Magdalena Álvarez. Als passadissos del Congrés Rubalcaba va respondre d'aquesta manera en ser preguntat sobre si li preocupava la possible imputació de Griñán. Per la seva banda, el portaveu del Govern andalús, Miguel Ángel Vázquez, va demanar respecte a la presumpció d'innocència dels càrrecs imputats i va valorar la seva "bona gestió" i que "han defensat Andalusia i fins a l'últim cèntim de diners públics". Des del PSOE-A, el seu vicesecretari general, Mario Jiménez, va acusar la jutge d'obrir una "causa general per motivacions polítiques" contra els governs de Manuel Chaves i de José Antonio Griñán a la Junta d'Andalusia. Jiménez va dir que era "absolutament xocant la coincidència reiterada entre l'agenda política del PSOE i els passos més significatius de la instrucció d'aquest cas", i va afegir que era "molt sospitós i cridaner" que l'acte coincidís amb el començament del procés de primàries dels socialistes andalusos.