El president egipci, Mohammad Mursi, va anunciar ahir a la nit una iniciativa per a la formació d'un govern d'unitat nacional i d'un comitè per esmenar la Constitució, en un discurs a la nació.

Dins d'aquesta iniciativa, s'abordarà amb les forces polítiques la celebració d'eleccions legislatives en un termini de sis mesos.

En l'al·locució, va assenyalar que "no hi ha alternativa a la legitimitat" i va exhortar als egipcis a no ser violents mai amb l'Exèrcit, després que aquest concedís dilluns un termini de 48 hores a Mursi per "atendre les demandes del poble".

El discurs de Mursi arribava hores després que partidaris i opositors al president mesuressin les seves forces als carrers del país, en un moment d'alta tensió política marcat per diferents dimissions i negociacions per resoldre la crisi.

Centenars de milers de manifestants van omplir completament la cèntrica plaça de Tahrir a El Caire per forçar la marxa del mandatari i la celebració d'eleccions anticipades.

Els manifestants van corejar consignes a favor de l'Exèrcit, que dilluns va donar un ultimàtum de 48 hores a les forces polítiques perquè arribessin aun acord perquè, del contrari, va amenaçar amb imposar un pla d'actuació o full de ruta.

El xeic Mohammad Naser, membre d'una organització religiosa que defensa l'Estat civil, va assegurar que Mursi ha de renunciar per evitar que esclati una guerra civil i va defensar que les Forces Armades protegeixin la revolució, però no governin.

Davant de la demostració de força dels opositors, un gran nombre de manifestants islamistes es va concentrar davabt d'una mesquita del barri de Ciutat Naser, al nord-oest del Caire, per donar suport a la legitimitat del president.

Els participants van cridar lemes com "Mursi, et volem" o "el poble vol aplicar la llei de Déu", mentre molts portaven a les mans bastons i exemplars de l'Alcorà.

Per al membre en la Unió Mundial dels Ulemes Musulmans, Jaled Jalif, la solució de la crisi actual passa per recórrer a les urnes i respectar els resultats, o "baixar tots a les places i que vencin els més nombrosos".

Almenys quatre persones van morir avui i 144 van resultar ferides en els enfrontaments entre partidaris i detractors del president egipci, Mohammad Mursi, en diferents zones del país, va informar el Ministeri egipci de Sanitat.