L'endemà de sol·licitar asil en 21 països, les opcions d'Edward Snowden van reduir-se considerablement i, a mesura que els països rebutgen les seves peticions de refugi, li queda una única porta completament oberta: tornar als Estats Units.

Fins ara, catorze dels 21 països als quals Snowden va sol·licitar asil han indicat que no consideraran la seva petició o l'han rebutjat directament, entre ells Equador i Islàndia, dos de les majors esperances que tenia l'extècnic de la CIA quan va arribar a Moscou el 23 de juny.

Mentrestant, el Govern dels EUA va instar Snowden a tornar al país per afrontar els càrrecs d'espionatge, i va sostenir que ha contactat amb "una àmplia gamma" de nacions que podrien servir de trànsit o ser el destí final de l'exanalista de la CIA. No obstant, l'adminstració Obama nega haver estat intimidant els governants dels països que es podrien plantejar donar-li asil.

Una vegada retirada la seva petició d'asil a Rússia, a Snowden li queda aferrar-se a la simpatia que Bolívia i Veneçuela han mostrat pel seu cas, així com la falta de resposta oficial de Nicaragua i Cuba o a la porta entreoberta que han deixat França i Xina, que simplement han manifestat que no han rebut cap petició del jove.

Equador i Veneçuela

"El que li queda a Snowden és molt poc. Equador era la seva sortida, potser Veneçuela també, encara que és menys probable. Ara, aquesta sortida s'està tancant, i les altres crec que són molt menys probables", va dir a Carl Meacham, director del programa per a les Amèriques del Centre d'Estudis Internacionals i Estratègics (CSIS).

Diana Villiers Negroponte, experta a Llatinoamèrica al centre d'estudis Brookings, va coincidir que Veneçuela "veuria ensorrar-se les perspectives d'una millora de relacions" amb EUA si decideix donar asil a Snowden.

Quan va decidir sortir de Hong Kong fa nou dies, Snowden no tenia un destí fix en ment, segons el diari Wall Street Journal citant fonts que apunten que va ser WikiLeaks qui li va aconsellar dirigir-se a Moscou.

Però ara, el pla de WikiLeaks s'ha ensorrat, i ha deixat a Snowden "en una situació molt difícil", segons va explicar Dmitri V. Trenin, director del Centre Carnegie de Moscou.