Les Forces Armades egípcies van deposar ahir al president egipci, Mohammad Mursi, elegit fa un any, i van suspendre la Constitució i dissoldre el Parlament en un moviment que torna a situar a Egipte rumb a un destí desconegut.

Com mandatari interí del país en substitució de Mursi, els militars van designar al president del Tribunal Constitucional Suprem, Adli Mansur, qui haurà de convocar i supervisar les pròximes eleccions presidencials.

En un discurs a la nació, el cap de l´Exèrcit, Abdel Fatah al Sisi, va anunciar que el president tindrà tot el poder per fer declaracions constitucionals i per designar a un cap de Govern amb prerrogatives.

A més, es formarà un comitè d´experts per esmenar la Constitució, segons el pla exposat per Al Sisi, que estava envoltat de líders polítics, a més del xeic de la institució islàmica de Al Azhar, Ahmed Tayeb, i el papa copte, Teodoro II.

El general va argumentar que Mursi «no va respondre a les demandes del poble» després de l´ultimàtum de 48 hores que li havia donat l´Exèrcit, per la qual cosa les Forces Armades van obrir consultes amb representants de la societat egípcia per traçar el full de ruta.

«L´Exèrcit va sentir que el poble egipci li demanava ajuda. No que prengués el poder, sinó que complís la seva responsabilitat civil, i les Forces Armades van entendre l´essència del missatge», va afegir.

En la seva primera reacció a l´anunci, Mursi fer una crida als alts comandaments militars i als soldats que compleixin amb la Constitució i no responguin a aquest «cop d´Estat».

De la mateixa forma, va afirmar en un breu comunicat que continua sent el president d´Egipte.

Les paraules d´Al Sisi van portar d´immediat l´alegria a la plaça Tahrir del Caire, on centenars de milers d´egipcis esperaven que l´Exèrcit actués contra Mursi després de l´ultimàtum.

Els opositors van cantar l´himne nacional i cançons patriòtiques en senyal d´alegria, mentre alguns victorejaven als helicòpters militars que sobrevolaven la plaça.

«Portàvem tant de temps esperant aquest moment que ara que ha passat és emocionant. A Egipte li] espera un futur millor», va afirmar la jove Joyce Saman, de 23 anys.

Mentrestant, a la plaça Rabea Adauiya, on es concentren els seguidors de Mursi i que va ser encerclada per blindats militars abans de l´anunci, un silenci sepulcral va seguir a l´anunci de les Forces Armades, només trencat per alguns crits d´«Il·legítim!».

La gran incògnita que plana ara sobre la nova etapa a Egipte és comprovar quina serà la reacció dels partidaris islamistes del deposat mandatari, que sempre s´han manifestat en contra que aquest lliurés el poder.

Malgrat que Mursi va reclamar als militars «preservar la pau, el servei i evitar el vessament de sang egípcia», el temor a un esclat de la violència plana sobre l´ambient, més enllà de la jornada relativament pacífica que va viure el país.

L´anunci de l´Exèrcit, que es considerava inevitable després del discurs en el qual Mursi va rebutjar dimitir en dimarts a la nit, va arribar abonat per destacats líders polítics i religiosos, amb els quals les Forces Armades van intentar escenificar el suport popular amb el qual compte la seva mesura.

Tots ells van justificar el seu suport a la sortida del president com a única mesura per evitar el vessament de sang i preservar l´estabilitat del país.

El representant de l´opositor Front 30 del Juny i premi nobel de la Pau, Mohammad el Baradei, va qualificar el full de ruta traçat per l´Exèrcit com un «pas cap a la reconciliació nacional»i va assenyalar que és el «nou començament de la revolució».

Per la seva part, el xeic de la institució d´Al Azhar (la més prestigiosa de l´islam sunnita), Ahmed al Tayeb, va considerar que amb aquesta iniciativa el dividit poble egipci podrà «estendre ponts», mentre que el papa copte, Teodoro II, va dir que el full de ruta s´ha aprovat per «resoldre l´actual carreró sense sortida».

Va destacar la presència dels ultraconservadors salafistes del partit Al Nur, formació que va ser la segona més votada a les eleccions legislatives i el secretari general de la qual, Galal Morra, va justificar l´acord per «evitar el vessament de sang».

Els militars van voler que els moviments juvenils també tinguessis presència, encarnats en el moviment «Tamarrud» (Rebel·lió), que es va encarregar de llançar una massiva campanya de recollida de firmes que es va convertir en el germen de les protestes que van començar diumenge.

El coordinador de la campanya, Mohammad Abdelaziz, va ressaltar que «s´obre un nou camí sense excloure a ningú», al temps que va mostrar el seu interès a dialogar per complir les demandes concretades en el lema «pa, llibertat i justícia social».