L'avantprojecte de Llei d'Unitat de Mercat que ha aprovat aquest divendres en Consell de Ministres l'executiu de Mariano Rajoy no ha agradat gens al Govern de la Generalitat. El secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació, Pere Torres, ha mostrat el rebuig de l'executiu català a la proposta i ha avançat que l'equip d'Artur Mas "espera que el text no s'aprovi en els termes actuals". Torres ha afegit que si finalment supera la tramitació al Congrés i al Senat tal com està escrit en aquests moments, "caldrà utiltzar tots els instruments legals perquè no entri en vigor".

Torres ha negat que aquest avantprojecte de llei sigui un instrument per estimular l'economia. Més aviat indica que és un instrument que "modifica radicalment" el sistema de distribució competencial de l'Estat autonòmic vigent i, "amb l'excusa de dinamitzar l'economia, pretén anul·lar la capacitat legislativa i d'execució" de les autonomies.

El secretari d'Empresa i Competitivitat indica que aquesta iniciativa legal busca "l'homogeneïtzació de les autonomies i la seva subordinació als designis de l'administració general de l'Estat". En aquest sentit, ha recordat que la diversitat competencial existent a l'Estat espanyol té cabuda dins del marc de la Directiva europea de Serveis i de les altres directives que fixen el marc normatiu que garanteix el mercat únic interior de la UE.

Finalment, Torres ha lamentat que l'entrada en vigor d'aquesta normativa suposarà que els estàndards de qualitat "els marqui la comunitat autònoma que fixi el nivell normatiu més baix", sense tenir en compte que altres comunitats "hagin pogut exercir la seva capacitat d'autogovern per optar a un major nivell de protecció de les persones i la seva qualitat de vida". "Això potser pot semblar bé a algunes comunitats autònomes, però no a Catalunya", ha reblat.

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de Llei d'unitat de mercat, que segons el Ministeri d'Hisenda permetrà reduir en un 35% les càrregues administratives per a la creació d'empreses i farà augmentar el PIB en un 0,15%, una xifra equivalent a 1.500 milions d'euros anuals. El text ja ha obtingut el vist i plau del Consell d'Estat i anirà a parar ara al Congrés dels Diputats. La nova Comissió de la Competència, amb seu a Madrid, podrà provocar la suspensió automàtica de normes autonòmiques o locals. Segons el govern espanyol no es tracta en cap cas d'una llei d'harmonització ni recentralització.