Edward Snowden, l'extècnic de la CIA, la persecució del qual per part dels Estats Units ha desencadenat tensions diplomàtiques per la retenció del president bolivià, Evo Morales, a Europa, compleix avui dotze dies a l'aeroport moscovita de Sheremétievo sense que s'albiri una sortida a la seva situació. El tancament per part de diversos països europeus del seu espai aeri a l'avió del cap de l'Estat bolivià, que va ser sotmès a un "registre voluntari" només per la sospita que el fugitiu de la justícia nord-americana pogués estar a bord, mostra la magnitud de la cacera llançada contra Snowden.

Rússia comença a perdre la paciència i ja ha instat a Snowden a decidir sobre el seu futur. Rússia, a més, va expressar ahir la seva solidaritat amb el president bolivià i va declarar que els actes de França, Espanya i Portugal contra Morales no van ser amistosos ni amb Bolívia ni amb Rússia. "Les accions de les autoritats de França, Espanya i Portugal difícilment es poden considerar amistoses amb Bolívia i també amb Rússia, de la qual procedia el president bolivià, Evo Morales, al terme de la seva visita a Moscou", va indicar el Ministeri d'Afers Estrangers rus. A més, va afegir la cancelleria, aquest incident "va poder suposar una amenaça a la seguretat dels passatgers que es trobaven a bord, inclòs el cap d'un Estat sobirà", que gaudeix d'immunitat internacional.

Mentrestant, les possibilitats que l'home que va filtrar a la premsa una trama d'espionatge massiu de les comunicacions pels serveis secrets dels EUA aconsegueixi asil es redueixen amb cada dia que passa. Ahir mateix, el ministre francès de l'Interior, Manuel Valls, va declarar que no estava a favor de concedir l'asil a Snowden, i va precisar que aquest "encara" no havia formalitzat aquesta petició a França, uns dels països que va negar el permís de sobrevolar a l'avió de Morales. De moment les opcions de Snowden es redueixen a tres països llatinoamericans -Equador, Bolívia i Veneçuela- i Rússia, el president Vladímir Putin, aquest dilluns li va oferir refugi, però amb la condició que cessés la seva tasca contra els interessos dels Estats Units.

L'endemà, el portaveu de Putin, Dmitri Peskov, va anunciar que Snowden havia renunciat a la idea demanar asil a Rússia després de conèixer la condició que havia de complir per poder quedar-se al país. Tot i que el Kremlin va declarar que, independentment de qualsevol circumstància, no extradirà Snowden als Estats Units, Moscou sembla no estar disposada a que la seva permanència a la terminal de trànsit de l'aeroport moscovita de Sheremétievo es dilati eternament. De fet, les autoritats russes ja han emplaçat al fugitiu a pronunciar-se sobre els seus plans i les opcions que estudia. "Partim que sense la seva decisió personal en un o altre sentit, sense que ell entengui què és millor i quin és l'òptima sortida per a ell, no podrem decidir per ell", va declarar el viceministre rus d'Exteriors, Serguei Riabkov, en referir-se a l'extècnic de la CIA. A més, va aclarir que "el senyor Snowden, a dia d'avui, no ha presentat una sol·licitud d'asil polític a Rússia". Segons el Kremlin, Snowden havia demanat asil a quinze països, molts dels quals o han rebutjat aquesta sol·licitud, o han posat com a condició que el demandant es trobi en el seu territori.