La corrupció va tornar a situar-se com la segona preocupació dels ciutadans per darrere de l'atur i superant als problemes econòmics, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), en què va augmentar també la inquietud respecte a la classe política.

L'enquesta es va realitzar entre el 3 i el 10 de juny passats, dies en què l'ingrés a presó de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i els avenços en la instrucció del cas Bárcenas acaparaven les primeres pàgines dels diaris.

En el sondeig, l'atur es manté com el problema número u i és citat pel 80,5 per cent dels ciutadans -82,4% al maig-, seguit de la corrupció i el frau -32,5% enfront del 30,7% de maig-i els problemes econòmics -32,2% enfront del 34,9% el mes passat-.

La preocupació pels polítics i els partits també puja un punt -del 29,7 al 30,7% - i es mantenen en el quart lloc de la llista de problemes, seguida de la sanitat, que és esmentada per un 9,3 per cent dels enquestats. Un altre dels àmbits pel qual els ciutadans van manifestar la seva inquietud és l'educació, esmentada per un 6,6 per cent, mentre que el 6,2% -4,8% al maig- assenyalava les retallades entre els seus principals problemes. També cau el nombre d'espanyols que pensen que en un any la situació política estarà pitjor que ara, que passa del 37,7% de maig al 33,9% de juny, i es redueixen també -del 41,9 al 38,9 per cent - els que creuen que empitjorarà l'economia.

El futur

Tanmateix, continuen sent majoria els que es mostren pessimistes sobre el futur: només un 15% pensa que l'economia millorarà el 2014 i un 10,1% creu que en un any anirà millor la situació política -9,8 al maig-. El sondeig del CIS del mes de juny ha inclòs també una sèrie de preguntes sobre com se senten i com viuen els seus problemes els espanyols. S'ha posat de manifest que més del 60% creu que els comportaments incívics i il·legals han augmentat en els últims cinc anys, coincidint amb l'inici de la crisi. La majoria dels espanyols creu que en aquest període han estat més freqüents comportaments com no declarar tots els ingressos a Hisenda, no pagar l'IVA d'un servei o cobrar l'atur mentre s'està treballant.

Són majoria també els qui opinen que són bastant o molt freqüents actuacions il·legals com excedir el límit de velocitat en carretera (76,7%), conduir havent begut alcohol (67,9%) i robar petits articles als centres comercials (47,2%) .

Pel 63,9 per cent dels ciutadans, tots aquests comportaments han tendit a augmentar en els últims cinc anys, davant del 10,4 per cent que considera que han disminuït. Tanmateix, i malgrat la crisi econòmica, la major part dels prop de 2.500 enquestats es declara una persona feliç i fins i tot molt feliç, i satisfeta amb la seva vida.