Desenes de persones han mort aquesta matinada al Caire en els enfrontaments entre partidaris i detractors del derrocat Mohamed Mursi. El president d'Egipte va ser detingut per les forces armades dimecres passat, i ara els islamistes reclamen des del carrer que s'alliberi el dirigent que va sortir de les urnes després de la revolta que el 2011 va comportar la fugida del dictador Hosni Mubarak. L'autoanomenada Aliança Nacional de Defensa de la Legitimitat, una amalgama d'onze grups islamistes que donen suport a Mursi, rebutgen el govern interí proclamat per l'exèrcit i instiguen els partidaris del president islamista a sortir al carrer per reclamar que torni.

Els enfrontaments entre partidaris i detractors del president derrocat i del seu equip es produeixen arreu d'Egipte i vesteixen el país d'un aire guerracivilista, però és a l'emblemàtica plaça Tahrir del Caire on tenen més virulència. Aquesta matinada de divendres a dissabte hi ha hagut desenes de morts, a banda de milers de ferits, i s'espera que aquesta matinada de dissabte a diumenge hi torni a haver aldarulls.

Els partidaris de Mursi recorden que el president va ser escollit de forma democràtica després de les revoltes que l'any 2011 van forçar la destitució del dictador Hosni Mubarak. Els detractors, en canvi, denuncien la deriva autocràtica del seu govern, dirigit amb mà ferma per la germandat islamista dels Germans Musulmans.

Més enllà d'això, un fet que sembla haver estat clau en el cop d'estat de dimecres passat, és que en aquests mesos de mandat les relacions entre Mursi i l'exèrcit, un poder fàctic al país, s'han deteriorat enormement. Ara l'exèrcit reté Mursi i el seu equip en un lloc desconegut.