L'expresident sud-africà Nelson Mandela compleix avui 29 dies internat en un hospital de Pretòria, els últims 13 en estat crític, entre les disputes que divideixen a la seva família sobre el lloc de la seva sepultura i el seu patrimoni.

La família de Mandela va ?seguir ahir en el centre de totes les mirades, després de l'agre enfrontament intern als tribunals que va acabar amb el retorn de les restes dels tres fills difunts de Madiba a la localitat de Qunu, on l'heroi sud-africà va créixer i ha demanat ser enterrat. Les restes dels seus fills van tornar a Qunu després de dos anys a Mvezo, on el nét més gran de l'expresident, Mandla Mandela, els havia traslladat el 2011 sense permís dels altres membres de la família. El nét és cap tradicional de l'aldea de Mvezo, en la qual va néixer Madiba, com es coneix popularment a Sud-àfrica a Mandela. Per forçar la tornada a Qunu, 16 membres del clan Mandela -entre ells les tres filles de Madiba i la seva dona- van demandar la setmana passada a Mandla davant un tribunal, que els va donar la raó després d'un procés que ha tacat la imatge de la família.

La filla gran de Madiba, Makaziwe Mandela, va negar en una entrevista publicada en la revista New African que la família estigui lluitant per l'herència del seu pare.

"Hi ha qui intenta tenir accés gratuït i complet a la seva propietat intel·lectual [la de Mandela] per al seu propi benefici comercial", va explicar Makaziwe, preguntada sobre un altre dels fronts judicials oberts per la família, aquest pel control de les empreses que gestionen el patrimoni del seu pare.