El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va unir ahir a les crítiques d'altres dirigents socialistes i va assegurar que el nou acte d'imputació dels ERO irregulars no tenia "cap fonament jurídic", mentre que el Govern va demanar respecte a totes les decisions judicials.

Les crítiques a l'acte d'imputació d'una vintena de càrrecs de la Junta, entre els quals es troba l'exministra de Foment i exconsellera d'Hisenda, Magdalena Álvarez, van coincidir amb la segona jornada de declaració davant la jutge Mecerdes Alaya de l'advocat Carlos Leal Bonmati, soci director del Bufet Estudi Jurídic Villasís, al qual se li imputen set delictes i que va ser l'últim a declarar dels 22 imputats pel cobrament de comissions. Rubalcaba va subratllar que ell respectava sempre les decisions judicials, però que això no implicava que no es llegia les actuacions dels jutges, les comentava i, si calia, les criticava. "Acabarà en res, i res és res. Confio que la Justícia acabi dient que no hi ha res perquè no hi ha res", va reiterar.

Més reaccions

Sobre aquest assumpte, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va garantir que l'Executiu no interferirà en les decisions judicials i, davant les critiques del PSOE a la jutge Alaya, va reiterar el seu respecte a les resolucions dels jutges i va convidar a tots els partits "a fer el mateix".

En la mateixa línia que Rubalcaba es va pronunciar l'expresident del Govern Felipe González, qui es va mostrar "absolutament sorprès" pel fet que es pogués fer una imputació "sense esmentar ni un sol indici de delicte", i va dir que posaria la mà al foc per l'exministra. La secretària de Política Social del PSOE, Trinidad Jiménez, va considerar que la imputació de l'exministra socialista havia de ser valorada amb "certa cautela", perquè el seu partit "no veia amb claredat quin és el delicte" del qual se l'acusava.

A Andalusia, la consellera de la Presidència i candidata a les primàries andaluses, Susana Díaz, va assegurar que el cas dels ERO no havia influït "en absolut" a la decisió del president de la Junta, José Antonio Griñán, de no comparèixer a la reelecció. Díaz no va voler pronunciar-se sobre si creia que Alaya havia obert una "causa general" per motivacions polítiques contra els governs socialistes, ja que la seva "obligació" era ser "prudent".