El director del diari El Mundo, Pedro J. Ramírez, va assegurar ahir en un article que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, va confessar haver participat en un suposat finançament il·legal d'aquest partit.

Ramírez explica en l'escrit haver mantingut una conversa de quatre hores amb Bárcenas, "pocs dies abans d'ingressar a la presó" l'extresorer del PP. "Luis Bárcenas em va explicar en el transcurs d'una llarga conversa que durant almenys els últims 20 anys el PP s'ha estat finançant de manera il·legal, rebent donacions en metàl·lic de constructors i altres empresaris que al seu torn obtenien adjudicacions o contractes de les administracions governades pel partit", va explicar Ramírez.

En el seu article, el director del rotatiu relata la forma, els fins i l'abast d'aquest finançament, a més d'esmentar a alguns suposats implicats citant en tot moment, cosa que li va descriure Bárcenas.

Pagaments en negre

En el text periodístic, el director del diari puntualitza els detalls explicats per Bárcenas de com estava organitzada la comptabilitat B del partit i insinua que la informació publicada fins el moment és només una petita part de tot l'entramat, ja que tindria en el seu poder documents on apareixerien pagaments en negre a dirigents del PP, a un exdirigent del PSOE i a algun periodista. Segons Ramírez, l'extresorer va advertir que la divulgació de tots els papers que té faria "caure el Govern" però que "en les actuals circumstàncies això es l'últim que li convé a Espanya".

El director del diari relata en el seu article que d'acord amb la versió de Bárcenas, una part dels diners lliurats s'ingressava en els comptes bancaris del partit, una altra part es destinava a pagar en negre el sobrecost de les campanyes electorals per eludir la fiscalització del Tribunal de Comptes i una altra quantitat de diners era utilitzada per "altres fins". Segons Ramírez, Bárcenas li hauria explicat que algunes anècdotes relacionades amb la compra d'uns vestits d'home per a Rajoy "amb càrrec a la caixa B del partit, implicant en la selecció el seu propi sastre i exdirigent Juan Costa".

El passat 27 de juny el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va ordenar l'ingrés a la presó incondicional de Bárcenas després d'haver-li pres declaració sobre la seva fortuna d'uns 48,2 milions d'euros dipositats en comptes bancaris a Suïssa. Sobre aquest assumpte, Bárcenas va assegurar que "és completament lícit" i que "no té res a veure" amb el PP, sinó que procedeix de transaccions en borsa i altres negocis.

Ramírez explica que l'extresorer va ssegurar que "podrà demostrar-ho quan arribi el moment del judici oral", i hauria afegit que la testimoni que va declarar al jutge haver cobrat per fingir conmpavenda de quadres, havia tractat en realitat "d'extorsionar-lo a ell".

El jutge Ruz va imposar posteriorment a l'extresorer del PP una fiança de 43.250.000 euros en concepte de la responsabilitat civil que pugui derivar del procediment judicial obert en contra seu.

Rajoy i Aznar callen

El president del Govern, Mariano Rajoy, i l'expresident Jose María Aznar van refusar ahir fer declaracions sobre aquestes revelacions de Luis Bárcenas, durant l'acte de clausura del campus d'estiu de la fundació FAES a Guadarrama. Al final de la celebració els periodistes va preguntar a Rajoy si el PP s'ha finançat realment de forma irregular, però el president del Govern no va fer cap comentari al respecte.