El cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va voler defensar ahir la seva política econòmica davant l'expresident José María Aznar, a qui va advertir que "no és just i no condueix a res" fer balanços ara, quan encara queden més de dos anys perquè finalitzi la legislatura. Un mes i mig després que Aznar qüestionés la gestió econòmica del Govern, tot demanant una immediata baixada d'impostos, i en la mateixa setmana en què FAES ha presentat la seva proposta de reforma fiscal demanant també una rebaixa, Rajoy va aprofitar per replicar a l'expresident.

Durant la clausura del campus FAES, que va tenir lloc al municipi madrileny de Guadarrama, Rajoy va justificar davant Aznar els temps de la seva política econòmica. Li va recordar que la reforma fiscal del seu Govern arribarà el primer trimestre de l'any 2014 i no abans, malgrat que li va assegurar que els seus experts estudiaran les propostes tributàries de FAES. Rajoy, a més, va ser contundent: en un clar missatge a Aznar, va subratllar que resten més de dos anys per al final de la legislatura i que els balanços "es fan quan cal fer-los". Però no al principi, perquè "no és just i no ajuda a caminar".

Després de reconèixer que moltes de les mesures preses han pogut no ser enteses pels que van votar al PP, perquè "la gent vol que els problemes es resolguin aviat", va fet una defensa rotunda de l'acció de l'executiu central. "Ningú podrà dir que el Govern espanyol no hagi pres decisions, no hagi plantejat reformes estructurals i que aquestes no siguin d'un enorme calat", va sentenciar.

Com és habitual, Mariano Rajoy va fer un repàs de la situació econòmica i de com estava quan va arribar a la Moncloa. També va comparar el camí traçat des de la seva darrera intervenció en el marc del campus FAES, just un any enrere. Així, va apuntar que ara es pot dir, sense ser ni optimista ni pessimista sinó simplement "realista", que l'economia espanyola "ha donat la volta al rellotge de sorra" i ja està "en el compte enrere cap a la recuperació", amb un recorregut que acabarà portant al creixement i la creació d'ocupació.

A part, va recordar que el 7 de juliol de 2012 va prometre que el Govern "no es desmaiaria" i que en un any la situació milloraria, i que actualment es pot anunciar que així ha passat. "Estem millor que llavors, no podem dir com en altres temps que Espanya va bé, però sí que podem assegurar que Espanya va millor i que el rumb marcat és el correcte", va afirmar Rajoy. No obstant, va afirmar que no hi pot haver "la més mínima satisfacció mentre tant el creixement econòmic com l'ocupació no retornin a aquest país".

Reformes de veritat

Com "unes reformes estructurals de veritat", Rajoy va defensar davant Aznar les mesures preses pel seu executiu; un seguit de reformes que també va qualificar "d'ambicioses i necessàries", amb les quals es va mostrar convençut que quedarà "un país preparat per poder competir sense complexos en el nou món". Una vegada recordades bona part de totes aquestes reformes, Rajoy va entrar en la qüestió fiscal.

Primer de tot va voler recordar que ara fa un any el seu Govern va haver de prendre decisions "dures i difícils" que, en altres circums?tàncies, no s'haurien pres, fent així una clara al·lusió a la pujada de l'IVA. Però segons va explicar, calia "fixar prioritats" i Espanya havia de donar un missatge "nítid" als mercats, anunciant que anava "seriosament" amb el sanejament dels comptes públics.

Després, Rajoy va assegurar que "s'atendrien" alguns dels plantejaments de FAES, encara que no va entrar a valorar la proposta de reforma fiscal de la fundació que presideix Aznar. Rajoy sí que va dir que la seva reforma fiscal passarà per poder donar una "simplicitat més gran" al sistema tributari i assegurar la seva suficiència, garantint els recursos suficients per als serveis que han de donar les administracions i afavorir el desenvolupament econòmic i el social.

Un canvi fiscal

En una altra part del seu discurs, Rajoy va assegurar que s'han pres, en l'àmbit de la matèria fiscal, decisions importants a les quals "probablement no se'ls hi hagi prestat molta atenció", entre les quals va citar els incentius fiscals a la contractació. El president del Govern espanyol va donar totes aquestes explicacions després d'escoltar de nou a Aznar defensant la seva reforma fiscal.

Encara que ahir no va apel·lar de manera explícita a la urgència de la baixada d'impostos, José María Aznar va assenyalar davant Rajoy que la reforma fiscal que proposa FAES és una de les que "pot emprendre" el Govern per tenir una més ràpida recuperació. Més tard, va voler subratllar que aquest fòrum ha posat sobre la taula propostes "fundades" que, al seu parer, "han de ser analitzades i poden ser discutides" i, "en alguns casos, fins i tot, aprofitades".