Els advocats de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, Miguel Bajo i Alfonso Trallero, van renunciar ahir a la seva defensa per "discrepàncies professionals" i "falta de confiança", segons va explicar el lletrat Alfonso Trallero.

Els lletrats porten encarregant-se de la defensa de Bárcenas quatre anys, des que el 2009 Bárcenas va ser imputat en el cas Gürtel. L'extresorer tindrà avui nou advocat. Ahir al vespre es va reunir a la presó amb Miguel Durán, defensor del número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, per tractar diversos assumptes de la causa. A la sortida del penal, Durán va assegurar que avui es coneixerà l'advocat que representarà Bárcenas, del que va dir és un lletrat "amb una llarga carrera judicial" i d'"enorme solvència".

Els fins ahir advocats de l'extresorer li van oferir un últim servei. Va ser recórrer la "desproporcionada" fiança civil de 43,2 milions que li va imposar la setmana passada el jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, perquè no hi havia suficients indicis contra ell.

En el recurs de reforma, es demanava la "immediata nul·litat" d'aquesta "elevadíssima fiança", ja que no hi ha prou indicis de criminalitat contra Bárcenas. Precisament per aquest fet hi ha una "greu falta de motivació". Recordar, també, que si Bárcenas no paga la fiança en el termini de deu dies establert per Ruz se li embargaran tots els béns. La renúncia de Trallero i Bajo a la defensa de Bárcenas es va produir, així doncs, un dia després que el diari El Mundo publiqués una entrevista a l'extresorer en què afirmava que el PP s'havia finançat de forma il·legal durant vint anys. En l'entrevista, el director del diari, Pedro J. Ramírez, va assegurat que l'extresorer li havia confessar haver participat en un suposat finançament il·legal d'aquest partit durant una conversa de quatre hores, pocs dies abans que ingressés a la presó.

"Luis Bárcenas em va explicar en el transcurs d'una llarga conversa que durant almenys els últims 20 anys el PP ha estat finançant de manera il·legal, rebent donacions en metàl·lic de constructors i altres empresaris que al seu torn obtenien adjudicacions o contractes de les administracions governades pel partit", va assegurar Ramírez.

Per altra banda, l'extresorer del PP haurà de pagar un advocat d'ofici, ja que no té dret a la justícia gratuïta, si no en designa un de nou en els pròxims dies.

Segons van informar fonts jurídiques, quan Ruz rebi en el seu jutjat la renúncia presentada al registre de l'Audiència Nacional, obrirà un termini d'uns dies perquè designi un nou lletrat. Ara bé, si en aquests dies passa alguna cosa a la qual els advocats hagin d'acudir (com una declaració davant el jutge), Bajo i Trallero tenen l'obligació de representar l'acusat.

Les reaccions

Les reaccions no van tardar a arribar. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va assegurar que el seu partit estava "tranquil" perquè no hi ha hagut "cap tatxa d'il·legalitat" en el seu finançament i en els seus comptes, i va qualificar de "rotundament fals" tot el que es va publicar fent referència a les declaracions de Bárcenas. "Les mentides no es documenten. Així de clar", va afegir Cospedal.

La número dos dels populars va començar negant la comissió que, segons va explicar Bárcenas a El Mundo, va instar a cobrar el PP de Castella-la Manxa a canvi d'una adjudicació municipal a Toledo. "És rotundament fals", va apuntar la número dos del PP, a més d'assegurar que s'investigarà "profundament" el contracte al qual s'atribueix aquesta comissió. Després, va tornar a utilitzar aquesta expressió a l'assenyalar que "tot això que apareix i ara es publica" és "rotundament fals, com tota la resta i un disbarat monumental", va sentenciar.

Segons va explicar, els advocats del partit estan estudiant el publicat per veure si s'estén o no la querella que el PP va presentar contra El País a un altre mitjà de comunicació -El Mundo- perquè es tracta "del mateix tema narrat d'una altra manera".Cospedal també va negar l'existència de pressions per part del PP a Bárcenas perquè negués l'autoria dels "papers" que va publicar el diari El País el passat 31 de gener, com s'assenyala en l'article publicat per El Mundo. "Per descomptat que aquí no s'ha pressionat a ningú per res", va assegurar la secretària general, que per altra banda va recordar que el jutge del "cas Gürtel", Pablo Ruz, va decretar la presó de Bárcenas per aquesta causa i no per la investigació de la suposada comptabilitat B del partit o per l'entrevista.

L'extresorer del PP, va insistir María Dolores de Cospedal, està a la presó per un assumpte "que afecta la seva persona i el seu patrimoni personal".