Un total de 30 joves han mort i 293 estan hospitalitzats des del passat 17 de juny a causa de les ferides sofertes en els ritus de circumcisió que marquen el pas a l'edat adulta, celebrats a la província sud-africana del Cap Oriental, segons van confirmar fonts oficials.

"Alguns dels hospitalitzats tenen ferides molt greus, i diversos dels joves han estat víctimes d'intents de castració, cosa que no té res a veure amb la circumcisió", va dir el portaveu del Departament de Sanitat del Cap, Sizwe Kupelo, que va assegurar que "en alguns casos, hi ha una clara intenció criminal". "En els casos en què és possible, els metges reconstrueixen els òrgans genitals de les víctimes amb pell d'altres parts del seu propi cos", va afegir Kupelo en una conversa telefònica.

La circumcisió és part de ritus tradicionals de pas a l'edat adulta en moltes cultures africanes. Després de ser circumcidats, els adolescents han de passar diverses setmanes a la intempèrie en zones aïllades sense atenció mèdica. Les cerimònies es duen a terme en les anomenades "escoles d'iniciació", que en alguns casos actuen al marge de la llei. Desenes d'adolescents moren cada any a Sud-àfrica en escoles d'iniciació.