La possibilitat que Portugal necessiti un segon rescat va guanyar força ahir en ser assumida per polítics del país i institucions lusitanes, mentre totes les mirades es dirigeixen al cap d'Estat, Aníbal Cavaco Silva, pendent encara de tancar la crisi de Govern.

Cavaco es va reunir ahir amb diversos partits i va decidir prolongar almenys fins dimecres els seus contactes amb sindicats i patronals, amb l'objectiu d'analitzar la seva reacció davant el recent pacte entre els conservadors lusitans per mantenir l'actual Govern de coalició.

L'acord per prolongar l'aliança conservadora en el poder assolit aquest cap de setmana entre el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, i el seu soci de Govern, Paulo Portas, ha de ser acceptat ara per Cavaco, qui de moment no s'ha pronunciat al respecte. Encara que a Portugal es dóna per fet que Cavaco acabarà per donar-hi el seu beneplàcit, l'oposició d'esquerres en bloc va reclamar una vegada més la convocatòria d'eleccions anticipades.

D'altra banda, l'eurozona i l'FMI van donar ahir via lliure a una nova ajuda de 6.800 milions d'euros per a Grècia, però van decidir fraccionar el pagament en tres fases fins a la tardor i vincular els seus lliuraments al compliment previ de mesures ja acordades.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va indicar que l'acord assolit in extremis entre Atenes i la troica permet desbloquejar l'ajuda a Grècia, on l'evolució macroeconòmica "està en línia" amb les projeccions i apunten a una "tornada al creixement ?l'any que ve".